ניגע בקצרה בנקודות העיקריות לחיוב ולשלילה. היום עדיין ניתן לראות שהעדפה הראשונית של הלקוחות בישראל היא לבית חכם עם תשתית קווית.
העדפה ראשונית זו נובעת מכך שמערכת בית חכם אלחוטית נחשבת פחות אמינה ונוסיף את העובדה שמערכת בית חכם אלחוטית מייצרת קרינה נוספת בבית, לעומת מערכת קווית שתמיד מצטיירת כמערכת אמינה, בטוחה ויציבה יותר.
למה דומה התחרות הטכנולוגית הזאת?
לפני למעלה מעשור בכל בית בישראל היה לפחות טלפון קווי אחד שהיה אמצעי התקשורת העיקרי בבית, למתקדמים שבנינו כבר היה טלפון נייד שהשתמשנו בו גם בבית.
עם השנים השימוש בטלפון קווי הלך ופחת לעומת השימוש בטלפון אלחוטי / פלאפון שהלך וגבר עם השיפור הטכנולוגי ואיכות השיחות והקליטה. בתחילה הייתה העדפה לבצע שיחות טלפון מהבית בתשתית הקווית ובמשך הזמן נוצר שינוי משמעותי כך שהיום רוב האנשים משוחחים גם מביתם מהטלפון הסלולארי האלחוטי.
ולמה רוב האנשים עברו לשוחח בטלפון הסלולארי גם מביתם למרות שמדובר בקרינה נוספת? מאחר שהאמינות ואיכות השיחות השתפרו יחד עם הנוחות הקיימת שכל מספרי הטלפון שמורים בטלפון הנייד מה שמקל על השימוש בטלפון הסלולארי האלחוטי גם מהבית.
תשאלו רגע את עצמכם – לפני למעלה מעשור רוב המחשבים היו מחוברים עם כבל תקשורת לגלישה באינטרנט, כיום, רוב המחשבים פשוט קולטים אינטרנט אלחוטי וכבל תקשורת נראה ארכאי ומיושן.
אז מה הן הסיבות העיקריות ששוק הבית החכם מתחיל לעבור היום לתשתית אלחוטית? הסיבה הראשונה היא שיפור בטכנולוגיה – השימוש בסטנדרטים אלחוטיים חדשניים כמו ZIGBEE שהם בעלי אמינות גבוהה יותר ועם קרינה נמוכה הרבה יותר.
הסיבה השנייה היא כמובן כלכלית – תשתית והכנות לבית חכם אלחוטי הם כשליש עד רבע עלות מתשתית וההכנות הדרושות למערכת הבית החכם הקווי. העלות של התשתית למערכת בית חכם קווי יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים וזה עוד לפני העלויות של המערכת עצמה!
סיבה שלישית היא בעניין השירות והתחזוקה – במערכת בית חכם קווי ישנו שרות בעייתי יותר לשינויים וטיפול בתקלות. תארו לעצמכם ארון חשמל חכם קווי עם “ספגטי” של כבלים שמגיעים מכל הבית, לנותן השירות ייקח שעות לאתר את החוט המתאים לכל בקר כדי לפתור את הבעיה, וכמובן העלות היא על חשבון הלקוח.
סיבה אחרונה בהקשר של פיתוחים טכנולוגיים – מכיוון שהזמנות מערכות בית חכם הולכות ופוחתות, החברות מייצרות פחות רכיבים ובקרים תואמים ובעוד כמה שנים, לקוחות שהזמינו מערכת בית חכם קווית עלולים למצוא את עצמם ללא חלקי חילוף תואמים.
בשורה התחתונה, רצוי לא לרכוש מערכת שתהיה מיושנת מאוד עוד כמה שנים, כמו שלא קונים סמרטפון שיצא לפני שנתיים.
ממאמר זה אפשר לראות שמערכות בית חכם אלחוטיות יהפכו לנגישות יותר עקב הירידה המשמעותית בעלויות התשתיות ובמחירי הבקרים עצמם.
כותב המאמר אורי יוסקוביץ, הינו מהנדס אלקטרוניקה עם ותק של למעלה מ-25 שנים עם התמחות בניהול ופיתוח בקרת תאורה, בקרים, תקשורת וידע באבטחת מידע.