בחירת אדריכל בית פרטי זוהי אחת מהמשימות היותר חשובות וקריטיות שתעשו בכל תהליך בניית הבית ולכן, חשוב שתעשו את הבחירה הנכונה ביותר.
אנחנו כאן באתר המומחה לבנייה ריכזנו את הטיפים והנקודות החשובות ביותר לבדיקת אדריכל בית פרטי כך שתקבלו את השידוך המושלם עבורכם😊.
נסקור יחד את כל הנקודות החשובות כך שתצאו לדרך עם הבנה ברורה מה לבחון במסגרת בחירת האדריכל לבית פרטי.
קבלו המלצה חמה על אדריכל מומחה באזור שלכם!
כמה שאתם מחכים ליום הזה. היום בו תקבלו את המפתח לבית החלומות, אך עד אז…חשוב שתלכו עקב בצד אגודל ותעשו את הבחירות החכמות והנכונות ביותר, לכן, לפני המפתח המיוחל, חשוב שתדעו לבחור את “דמות המפתח” הנכונה לכם בכל התהליך הזה – האדריכל. משלב ההיכרות ועד סיום הבנייה, סביר שהוא יהיה החיוג המקוצר הזמין ביותר שלכם.
האדריכל שתבחרו הינו בעל המקצוע שיקיים עמכם את מערכת היחסים הארוכה והמשמעותית ביותר בכל תהליך הבנייה. אם כן, חשוב שתשכילו ותבחרו אותו נכונה. הכנו עבורכם את ששת הקריטריונים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון.
ישנו מספר לא מבוטל של נושאים שאתם צריכים לשים את ליבכם אליהם, וכל אחד בליבו יודע בדיוק על מה הוא יכול לוותר ומה לא….

בראש ובראשונה, חיבור לסגנון הבנייה והתכנון של האדריכל. תיק העבודות שלו יכול להעניק לכם פרספקטיבה מרשימה. ייתכן וכבר בשלב זה תיק העבודות יעניק לאדריכל ציון גבוה במיוחד או לחלופין פסילה על הסף.
לכל אדריכל בית פרטי יש את היד שלו והסגנון שלו, ישנם אדריכלים המתהדרים בבנייה כפרית, ישנם אלו העוסקים בבנייה מודרנית בלבד, ויש כמובן את אותם אדריכלים שאוהבים את הגיוון ויזרמו אתכם על כל סגנון שתחשקו בו. אם תתחברו לסגנון ולתיק העבודות של אותו אדריכל, עשיתם את הצעד הראשון. יש “וי” אחד.
אחרי שהתחברתם לסגנון, חשוב שתתחברו גם ברמה האישית, הכימיה עם אותה פרסונה תתגלה כבר בשיחת הטלפון הראשונה.
שימו לב האם הוא מצליח לראות אתכם, באמת אתכם, ולא רק את הכיס שלכם, אנחנו מניחים שחוויתם בחייכם “קליק” עם אדם אחר, כזה שחושב כמעט כמוכם, זורם בקו המחשבה על אותם הגלים, וניחן בכישרון להבין אתכם ולתרגם אתכם לעבודה, כך צריך להיות האדריכל לבית הפרטי שלכם!
בגלל התדירות של השיחות והמפגשים הצפויים בינכם, ובגלל שזה האדם שיתרגם את כל הרצונות והדרישות שלכם בבנייה לכדי מציאות, אך שימו לב – אדריכל שיתחבר אליכם כמו שצריך, לא חייב לעשות כל מה שתגידו או תבקשו. הוא יקשיב לכם, יתרגם אתכם בשפתו שלו ויאיר את עיניכם לגבי ה”לא” וה”כן”.
אדריכל טוב שיבין אתכם, יביע את דעתו, גם אם היא לעיתים לא תהיה בדיוק מה שאתם רוצים לשמוע. הוא יצוק לתוכניות העבודה את הניסיון שלו, יסביר לכם מה ולמה הוא עושה, ורק אז ייגש “לצקת את הבטון”. אל תשכחו שהוא בעל המקצוע ולא אתם. זה שיש בינכם חיבור ובחרתם להתקדם יחד, לא אומר ש”רכשתם” אותו ושהוא יסכים עם כל עניין. אתם וודאי מכירים את זה ממערכת הנישואין, לא?:). תוכלו כמובן לקרוא עוד טיפים חשובים לתכנון הבית.
כמו בכל ראיון עבודה במקום שמכבד את עצמו, בו תדרשו לתת “ממליצים”, כך גם בעניין וזה ואף יותר. אל תתביישו לבקש מספרי טלפון של לקוחות קודמים. שיחה טלפונית עם לקוחות משלושת השנים האחרונות, תוכל לסדר לכם את הראש ולתת לכם זווית ראייה די מאומתת לגבי טיב העבודה של האדריכל ואישיותו. במידה והשיחה תזרום עם אותם לקוחות, אדרבא, אולי אפילו תוכלו לבקש הגעה חד פעמית לשטח. לראות מה נבנה ואיך נבנה, ומהי היד של אותו אדריכל עמו אתם חושבים להתקדם.
אל תתביישו לשאול את אדריכל בית פרטי את כל העולה על רוחכם בטרם אתם מחליטים. שאלו לגבי מספר הפרויקטים שהוא ביצע עד כה. על ההיכרות עם הוועדות המאשרות והמבצעות. בררו לגבי היכרותו עם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אליה אתם עתידים להגיש תוכניות. חשוב שהאדריכל שתבחרו יכיר את אנשי המקצוע בוועדה, הדרישות, התקנות וההסתייגויות. זה יחסוך לכם הרבה זמן וכאב ראש.
אם יש משהו שאני יכול להמליץ עליו, מכל ליבי וניסיוני זה שלעולם, לעולם אל תבחרו אדריכל ע”פ מחיר! הרי ברור שהמחירים נעים במנעדים די גבוהים. תוכלו למצוא אדריכל במחירים של 25,000 ₪ וגם אדריכל לבית קרקע ב-100,000 ₪!!
כמו תמיד עדיף ללכת על דרך המלך, לא זול מדי ולא יקר מדי, עניין הניסיון, הערכה עצמית וכמות הפרויקטים הקיימים בא לידי ביטוי ומחיר לא בהכרח משקף תמיד מקצועיות או חוסר מקצועיות ולכן עברו על הסעיפים הקודמים, תעשו שיעורי בית ותהיו כנים עם עצמכם – מי האדריכל או האדריכלית שאתם מרגישים שהוא האחד!
לעיתים שווה להשקיע עוד 10,000 או 20,000 ₪ על אדריכל מקצועי כך שהתוכנית האדריכלית שלכם תצא מעולה.
אדריכל מקצועי, עם רזומה עשיר וים כשרון לא יתבייש לנקוב בשכר טרחה גבוה. אומנם שילמתם לו יותר, אבל העבודה המצוינת שלו תחסוך לכם עשרות אם לא מאות אלפי שקלים. ופה אני מרשה לעצמי לחזור למשפט שאתו פתחתי את ההסבר כולו – “לפני המפתח המיוחל, חשוב שתדעו לבחור את “דמות המפתח” הנכונה לכם בכל התהליך הזה”.
תהליך ההיכרות שלכם עם האדריכל ילווה במלא (מיליון!!) שאלות. שאלות שלכם אליו, ושאלות שלו אליכם. גם הוא ינסה להכיר אתכם ולהבין את סדר הגודל של הפרויקט אליו הוא (אולי) ייכנס. בשלב ה”שאלות” תנסו להקשיב לו “בין השורות”. כלומר, תנסו להבין האם הוא שואף לתכנן לכם משהו ייחודי, מותאם אליכם אישית, או שמא הוא נשען על פרויקטים קודמים שהוא ראה או עשה.
שימו לב, האם הוא שואל אתכם את השאלות הנכונות. האם השאלות שלו נובעות מתוך הרצון לתרגם אתכם באופן מדויק, או שמא הוא אינו מבין את עולמיכם כלל. בנוסף, ואולי הכי חשוב, שימו לב האם הוא נותן לכם מיני רעיונות יצירתיים שלא חשבתם עליהם. האם הוא מציע פתרונות יעילים לבעיות שהטרידו אתכם? האם הוא מתחשב בתקציב שלכם?
אדריכל בית פרטי איכותי ומקצועי במיוחד, יתפור לכם תכנית למידותיכם, כמו חייט ממש טוב. הוא יציע רעיונות חכמים לתכנון חכם ופתרונות יצירתיים. תכנון חכם מוגדר ככזה המנצל את גודל החלל ולוקח בחשבון את התנועה בו. זהו תכנון המסתכל קדימה, על גדילתה והתפתחותה של משפחה, על הצרכים השונים של בני הבית, על אפשרויות התאמת החלל בעתיד, מבלי לשבור קירות או לשנות סדרי עולם.
כמו בכל תחום בחיים, בריא ונכון לקיים תיאום ציפיות כבר בתחילת הדרך. רצוי שתבינו כבר בהתחלה על מה מדובר בדיוק. כמה סקיצות מוגדרות במסגרת העבודה, ומה מוגדר כסקיצה מבחינת אותו אדריכל בית פרטי (האם הזזת קיר קטן בבית זו סקיצה “חדשה לגמרי”).
וודאו את הפניות והזמינות שלו לעבודה. בעלי מקצוע לעיתים לוקחים עבודות רבות מעבר ליכולתם. וכמו שאמא תמיד אמרה “תפסת מרובה לא תפסת”, אז גם פה זה תופס. שאלו אותו האם הפרויקט שלכם עתיד להיות במקביל למספר, כזה או אחר, של פרויקטים נוספים. האם הגשת התוכניות שלכם עתידה להיות בזמנים סבירים, והאם יתאפשר לו להגיע לפגישות וועדות במועדים קרובים. חשוב שתגדירו בשלב זה גם את מספר ומועד הביקורים שלו בשטח.
כבר בהתחלה, עוד טרם התכנון, רצוי שהוא יגיע כדי לחוש בטופוגרפיה ולהבין את האילוצים. תוכלו לקבל הערכת מצב לגבי זמינותו של האדריכל כבר מהשיחה הראשונה והניסיון שלכם לתאם מפגש ראשון. הגמישות שלו לגבי זמן ומקום הפגישה יעידו על כך המון.
בדקו מול האדריכל בית פרטי המיועד האם באפשרותו לעבוד גם על תכנון הקונסטרוקציה. קיימים אדריכלים רבים בשוק שהם גם מהנדסים בהסמכתם או עובדים באופן קבוע עם מהנדס. תמיד עדיף שיהיה סנכרון בין האדריכל למהנדס, אחד משפיע על השני במהלך הכנת התוכניות, ואם זה אותו אדם, מה טוב.
אל תשכחו ואל תתביישו – שאלו את האדריכל בית פרטי האם הוא רשוי או רשום. אדריכל רשום, סיים את לימודיו ונרשם בפנקס האדריכלים, אך חלות עליו מגבלות מסוימות בתחום התכנון והיקפיו. אדריכל רשוי לעומתו, הינו בר הסמכה מלאה ומורשה לבצע את כלל האפשרויות, על כל היקפן. כמובן שתמיד רצוי שכלל האפשרויות תהיינה פתוחות עבורכם, וזו סיבה די ברורה לכך שעדיף לכם להתקדם עם אדריכל רשוי, תוכלו לבדוק כאן הסמכתו.
אז רגע לפני שהצעת המחיר מאושרת פחות או יותר, שימו לב לפרטים הקטנים ותבינו בדיוק מה היא כוללת.
אז מה התכנון האדריכלי שלכם צריך לכלול:
- האם יש תוכנית פריסת קרמיקה וריצוף? (לא תוכנית נספח סניטרי, זה שייך ליועץ אינסטלציה)
- תוכניות חשמל – פריסה ומיקום של כל אביזרי החשמל בבית עם חלוקה לסוגי מפסקים ושקעים וזאת לאחר פריסת ריהוט
- תוכנית מפרט אלומיניום – פירוט כל החלונות בבית שלכם, סוגי פרופיל, עובי זכוכית, רשת, סוגי תריסים, גוונים וכו’ כדי שתוכלו לקבל הצעות מחיר מקצועיות.
- תוכנית נגרות – פירוט כל חלקי הנגרות בבית שלכם (דלתות וכו’) לציין מידות וכמויות.
- תוכנית שינויים – אין בית ללא שינויים תוך כדי תנועה, האם הצעת המחיר כוללת גם תוכנית שינויים עתידית או שזה בתוספת תשלום?
- עיצוב פנים – יש אדריכלים / אדריכליות שמציעים גם שירותי עיצוב פנים כחלק מהחבילה, מדובר על עלות של עוד כמה עשרות אלפי שקלים לרוב, האם המחיר כולל את עיצוב הפנים? אם כן, האם מדובר על עיצוב פנים בליווי מלא או חלקי? (ליווי מלא מוגדר כהגעה פיזית לחנויות במטרה לבחור קרמיקה, חיפויים, מעקות, רהיטים וכדומה).
- הדמיות חוץ ופנים – לרוב זה אינו כלול במחיר ומדובר בתוספת של כמה אלפי שקלים, במידה ויש צורך בכך ואם כן באיזו רמה של הדמיות, בקשו לראות דוגמאות.
ששת סעיפי ברזל שמאפשרים תמונה כוללת על אדריכל, מבחינה אישית ומקצועית, שיהיה טוב לכם ספציפית. החיבור הוא חובה, וכמוהו גם הניסיון, חשוב שתעשו תיאום ציפיות ואל תשכחו להקשיב לו “בין השורות”. אל תהססו לערוך מכרז קטן, ונסו לבחון את האופציות עם 3-4 אדריכלים שונים, לפני שאתם מחליטים על האחד.
היעזרו במשפחה, חברים ועולם הידע הנרחב של פרופסור אינטרנט ואל תהססו לשאול. אם נתקלתם בבית עוצר נשימה, כזה שאתם רואים בדמיונכם, אזרו אומץ וגשו לשאול- מי, מה וכמה. תתפלאו לגלות כמה אנשים אוהבים לשתף וכמה אמא תמיד צודקת (שוב) “אין הביישן למד”.
ורגע לפני שניפרד והמסך ירד, נצייד אתכם ב-10 כללי זהב לבנייה מוצלחת כך שתצאו לדרך בצורה הטובה והחכמה ביותר! מקווה שפתחתי לכם צוהר לדרך נפלאה עם אדריכל נפלא.
בהצלחה!
שלכם ובשבילכם, גבריאל תורן מייסד פוטל המומחה.