החלטתם לבנות מרתף להגדלת שטח הבית עבור משרד, יחידות להשכרה או ג’ימבורי לילדים? מצויין, רק לא לשכוח להקפיד על איטום המרתף, זה לא משחק ילדים ולא גג הבית שיותר קל לתקן, כל טעות באיטום במרתף עלולה לעלות בהמשך מאוד ביותר ולכן הקפידו על עבודה עם אנשי איטום מקצוענים.
להבדיל מגג שבמקרה הכי גרוע פשוט ידלוף, במרתף יש סכנה של עובש ורטיבות ובהתחשב בעובדה שלרוב מאוחסנים שם חפצים או גרים שם אנשים, זוהי יכולה להיות סכנה של ממש לחיי אדם ולרכוש, אז בבקשה – לא להקל ראש בעניין הזה. הרטיבות יכולה להופיע מפיצוץ צנרת בסמוך למרתף (תקרת המרתף היא הרצפה של הכניסה לבית עליה מותקנת כל הצנרת הראשית) או ממי תהום ואפילו מקירות סמוכים, במקרה שמגלים רטיבות קלה במרתף מומלץ מיד להזמין חברת איטום מקצועית, הרטיבות והעובש לא יעלמו מאליהם
חשוב להזכיר שלרוב עלות איטום המרתף מסתכמת בכ-350 ₪ למ”ר רבוע ומהווה כמחצית מכלל עלות האיטום לכל הבית, מקווה שלקחתם את העניין בתחשיב התקציב שלכם.
אז מה עושים באיטום המרתף?
ראשית חשוב להקפיד על שימוש בחומרים המיועדים ומיוחדים לכל שלב ושלב ומתאימים לאופן בניית המרתף שלכם, אני חוזר ומדגיש לא להקל ראש בעניין!
שלב ראשון – קבלן הביצוע יוצק בטון רזה (זה בטון דליל יותר המשמש להפרדה מהאדמה הקיימת) על הקלקר במקרה של כלונסאות או ישירות על גבי הקרקע במקרה של יציקת רפסודה.
שלב שני – שלב הכנת השטח , מנקים את כל קירות הבטון ואת רצפת הבטון הרזה משאריות בולטות של מלט, לכלוך, ברזלים רופפים, עטיפת ברזלים בולטים בחומרים מגנים המונעים חלודה, הסרת פיסות עץ אם נשארו מטפסנות המרתף, שטיפת הקירות מאבק ולכלוכים אחרונים ומילוי סדקים ביציקה בחומרים צמנטיים כך שיתקבל קיר חלק ואחיד המיועד לקלוט את שכבת האיטום.
שלב שלישי – מבצעים את הלחמת שכבת היריעות הביטומניות הראשונה (שחורות בציפוי חול ) SBS בעובי 4 מ”מ על רצפת המרתף עם התחלת מרחקים שונה בין כל שורת יריעות צמודה.
שלב רביעי – הלחמת שכבת יריעות השניה על גבי השכבה הראשונה במרכז התפר של יריעות השכבה הראשונה ואיטום כל הצנרת היוצאת מהקרקע ובורות החלחול והביוב.
שימו לב! השלב הראשון והשני רלוונטים למצב שבו בסיס הבית הוא על גבי כלונסאות ואז האדמה עדיין עובדת ומעט פחות יציבה, במצב של יציקת רפסודה, מספיק לבצע איטום על ידי שכבה אחת של יריעות ביטומניות 5 מ”מ.
לאחר פריסת שכבת היריעות השניה, מומלץ לבצע עיגון של האיטום לבטון בצורת גלים והחדרת הברזל בין היריעות כך שהיריעות לא יפרדו מהיציקה ותהיה הדבקות מלאה, לא כל קבלני האיטום עושים את זה, חשוב לבקש לעשות זאת.
לאחר עיגון היריעות ליציקה, פורסים יריעות הגנה H.D.P.E (צורה של תבנית ביצים) על כל האיטום בכדי למנוע חירוץ של היריעות על ידי ברזל היציקה ובנוסף בכדי להגן על היריעות מהמגע עם הבטון שמגיע חם ועלול לפגוע ביריעות הביטומניות.
בסיום היציקה, מסירים את קצוות יריעות ההגנה מחוץ לקירות המרתף בכדי שיהיה ניתן ליישם רולקה ביטומנית שתיצמד בצורה מושלמת לתשתית היריעה הביטומנית שיצאה החוצה מעבר לקיר וצד החיצוני של קיר המרתף.
שלב חמישי – יוצקים את מסגרת הריצפה על גבי היריעות כאשר היריעות נפרשות כ-30 ס”מ נוספים מעבר לקו מסגרת המרתף בכדי לייצר רציפות באיטום ולמניעת סדקים.
שלב שישי– מלחימים את יריעות החיזוק אל פינות הממשק בין הרצפה לקירות כפי שפירטנו קודם כאשר היריעות האלו הן ברוחב של כ-30 ס”מ.
שלב שביעי – איטום קירות המרתף בהתזה של חומר איטום דו רכיבי המקנה כושר איטום גבוה במיוחד (אין הרבה קבלנים שמשתמשים בחומר איטום דו רכיבי מפאת המחיר היקר שלו והציוד הנדרש אך אין עוררין על כך שהוא מספק את שכבת האיטום הטובה ביותר) , לפני ביצוע האיטום חשוב לבצע שכבת פריימר כדי ליצור התקשרות טובה יותר בין הבטון לשכבת האיטום (בטון – צמנטי, יריעות –פולימרי . צריך קישור בינהם)
אגב, ישנם קבלני איטום האוטמים את קירות המרתף בהתזה עם חומר איטום חד רכיבי הכולל רק את חומר האיטום, ניתן להסתפק באיטום זה, הוא מצריך זמן עבודה מעט ממושך יותר ומחירו זול יותר מאיטום די רכיבי אבל בסופו של יום הוא עושה את העבודה.
למאמר הבא שלנו בנושא חומרי איטום