אני מניח שאתם כבר בעיצומו של תהליך היתר הבנייה ומתאר לעצמי ששמעתם לא פעם את המושג “בדיקות מעבדה / מכון בדיקות” אז הנה – זה הגיע גם אליכם. במסגרת בניית בית פרטי וכדי לקבל טופס 4 בסוף התהליך, חלק מהחוקים הם ביצוע של בדיקות מעבדה.למה? עם כל הכבוד לבעלי המקצוע המעולים שתבחרו, גם הם יכולים לפשל ולבצע עבודה לא טובה, לא בכוונה רעה אלא כי כך יצא. נכון שבדיקות המעבדה האלו אומנם עולות לנו עוד כמה אלפי שקלים אבל שומרות ומגינות עלינו מפני נזקים של עשרות ומאות אלפי שקלים!
חשוב מאוד לוודא שכל הבדיקות מבוצעות בזמן המיועד להם ובהזמנת הסכם הבדיקות תבקשו לקבל הסבר במילים פשוטות מתי כל בדיקה נעשית (חסכתי לכם וכתבתי פירוט בהמשך המאמר…)כדי שתקלות לא יקרו, המדינה קבעה שחלק מתהליך תקין של הביקורת על איכות הבנייה הוא הזמנת מכון בדיקות אובייקטיבי שבודק כמה וכמה שלבים במהלך הבנייה לוודא את תקינות הבנייה.
תזכרו לסגור הזמנת עבודה עם מכון הבדיקות כבר בתהליך היתר הבניה!!
(לאחר קבלת החלטת ועדה) ולא פחות חשוב מכך – לשמור את כל הבדיקות שנשלחות אליכם במייל בתוך תיקייה מסודרת במחשב עם שם כל בדיקה ורצוי גם להכין עותק מודפס ולתייק בקלסר נפרד, אתם תצטרכו את הבדיקות האלו בהמשך.
דרכינו ניתן לקבל הצעה לבדיקת בטון הכי זולה בארץ בהתחייבות!! (ניתן לפנות אלינו)
שימו לב שבקבלת הסכם הזמנת המעבדה יש מספר הסכם בראש הדף, אותו אתם מעבירים לקבלן שלכם לשיוך של כל הבדיקות לבית שלכם.
מכון התקנים בדיקות בטון
מכון הבדיקות הוא בקרת האיכות האובייקטיבית שלכם, הם נטו לטובת הבונים וחלילה לא רוצים להכשיל שלא לצורך.
הבדיקות שמבצעים בשטח הם :
- בדיקות חוזק בטונים על פי תקן ישראלי 26 – הבדיקה כוללת נטילת דגימה מכל יציקה (רצפה, תקרה, כלונסאות, קורות יסוד ויציקות מרתף) ובדיקה של חוזק הבטון לאחר 7 ימים ולאחר 30 ימים לבדיקת טיב ואיכות הבטון.התוצאות הסבירות נעות
- בדיקות אינסטלציה סניטרית בהתאם לתקן ישראלי 1205 – בודקים את הצנרת של הביוב ואספקת המים לוודא שיש מעבר מים מלא ללא נזילות ודליפות / סתימות , בודקים שהזויות נכונות ונזכיר שהבדיקה חייבת להתבצע מיד לאחר התקנת מערכת האינסטלציה והביוב (לפני כיסוי הצנרת בבטון או חלילה עם שומשום כבר).
- בדיקת דוד שמש על פי תקן ישראל 579.2 – במסגרת הבדיקות, בודקים כמה פרמטרים בדוד השמש ובקולטים ובין היתר: סימון טכני, בדיקת לחץ (12 אטמוספירות) , עמידות בפני גשם ולחות, בטיחות חשמלית, טרמוסטט וטמפ’ המים והגבלת החימום. בקולטים בודקים: אטימות, תפוקת חום, עמידות וסוג ואיכות חומרי הקולטים. את הבדיקה מבצעים כחלק מתהליך קבלת טופס 4.
- בדיקות לאטימות מרחבים מוגנים ע”פ תקן ישראלי 4577 – הבדיקה בוחנת האם המרחב המוגן עומד בתקן האטימות, את הבדיקה מבצעים לקראת סיום הבנייה לאחר התקנת חלון ודלת הדף , חלון אלומיניום וניקוי האטמים. צריך להקפיד לשים חומר אטימה בקצה הצינור בכל הצינורות שמגיעים לשקעים ולמפסקים.
- בדיקות טיח על פי תקן ישראלי 5075 – הבדיקה נעשית לאחר לפחות 30 ימים מיישום הטיח בממ”ד, הטיח בממ”ד שונה מהטיח ביתר קירות הבית (שכבת בגר / טיח 770 של כרמית / תרמוקיר PL130 ) כאשר המטרה של הטיח הזה הוא במקרה של פגיעת טיל חלילה, לא יעופו חלקי טיח על יושבי הממ”ד. את הבדיקה מבצעים על ידי חשיפה של הקיר עד לשכבת הטיח ב-3 נקודות בקוטר 5 ס”מ וקבלת פולסים חוזרים מאיכות הטיח על ידי מכשיר בדיקה ייחודי.
- מערכות החשמל – בודק המעבדה מוודא שאכן כל אביזרי החשמל שהחשמלאי שלכם השתמש בהם במהלך הבנייה עומדים בתו התקן הישראלי , חשוב להקפיד על העניין גם בסיכום מול החשמלאי שלכם במסגרת הזמנת העבודה.
- בדיקת שליפת אבן על פי תקן ישראלי 1555 , 2378 – במידה וביצעתם חיפוי באבן של חומה במעטפת המגרש, בודק המעבדה מגיע לבצע בדיקת שליפת אבן על פי התקן. רצוי להתקשר לנציג המעבדה בטרם ביצוע החיפוי בכדי לוודא את התקן וליישם את זה בשטח כראוי ולסכם עם הקבלן שמבצע לכם את חיפוי החומה שהתשלום כפוף לאישור מכון הבדיקות לשליפת האבן.
- בדיקת גז ראדון על פי תקן ישראלי 4175 – במידה ובניתם מרתף, צריכה להתבצע בדיקה של גז ראדון, זה גז אצילי ללא ריח או צבע אך בהחלט יכול להיות מסוכן לבריאות בהתפרקות שלו בכמות גדולה של גז. הבדיקה מבוצעת במשך 48 שעות על ידי הצבת מכשור לגילוי הגז והכמות שלו. להשכלה כללית, גז הראדון נוצר מהתפרקות כימית באדמה וחודר דרך שכבות הבטון והטיח ועלול לגרום למחלות קשות, לא צריך להילחץ – הגז נמצא כמעט בכל מקום שאנחנו נמצאים אך בכמויות נמוכות, כך שחשוב להקפיד ולאוורר מקומות סגורים, לפתוח חלונות ולנשום אוויר צח.
טיפים חשובים בכל הקשור למעבדת בטון :
- בהזמנת העבודה לקבל פירוט אילו בדיקות נכללות, בפירוט הבית שאתם מתכננים לבנות נציג המעבדה ידע אילו בדיקות לכלול, תוודאו שהכל כתוב ומופיע.
- בקשו מהמפקח שלכם / הקבלן לעדכן אתכם כאשר הבודק מטעם המעבדה מגיע לשטח לבדיקות, חשוב לוודא שהבדיקות אכן מבוצעות כראוי, שלא משחקים לכם עם הבטון, שלא מעגלים פינות, הרבה יותר פשוט לטפל בבעיות עכשיו מאשר בהמשך.
- עדכנו את קבלן השלד שלכם על הסכם מכון הבדיקות שסגרתם ושלחו לו עותק כך שיהיה לו את מספר ההסכם זמין ואת פירוט העבודות.
- תציינו בחוזה התקשרות עם הקבלן שאחריות הזמנת מכון הבדיקות ואישור המכון הוא באחריותו, כך שאם בדיקת בטון התקבלה לא תקינה, הוא צריך לשאת בעלויות של בדיקה נוספת וקידוח גלילים.
- לוודא שהקבלן לא מזמין את נציגי מכון הבדיקות בשעות אחר הצהריים (16.00 והלאה) אפילו אם מדובר על שעון קיץ, במקרה כזה עלולים לחייב אתכם על תשלום נוסף, הקבלן המנוסה צריך לדעת לתזמן את העבודות בהתאם.
- בחוזה ההתקשרות עם האינסטלטור תציינו שהאחריות להזמנת מכון הבדיקות היא עליו ובמידה והבדיקה נכשלת היא על חשבונות והוא צריך לתקן ולהזמין אותם שוב על חשבונו!
- תדברו ישירות עם המעבדה שסגרתם איתו ותבקשו לדעת מי הבוחן שמגיע לשטח, תבקשו ממנו לקבל עדכונים מתי הוא מגיע לבדיקה ולהבהיר לו שכל עניין האיכות מאוד חשוב לכם, הוא יתייחס אליכם בהתאם ויבין שיש כאן בונים רציניים (מכוני הבדיקות בעד בונים רציניים J )
מקווה שעזרתי לכם ונתתי לכם כיוון מה לבדוק ועל מה להקפיד. מוזמנים לפנות אליי ולקבל הצעה לבדיקת בטון מעבדה במחיר הזול ביותר בהתחייבות!