בשנים האחרונה חלה עלייה במודעות לאיכות הסביבה ולבנייה ירוקה וחברות הבנייה המובילות בישראל מחפשות פתרונות בנייה ירוקים. אחד מהפתרונות המוצעים הוא בנייה עם לוחות ICF.
הבנייה בטכנולוגיה מתקדמת זו מעניקה יתרונות חשובים לדיירים, כמו רמת בידוד תרמי אופטימאלית, עמידות לרעידות אדמה ולהדף ירי טילים, קיצור לו"ז הבנייה ועוד. לוחות אלו עשויות מתבניות פוליסטירן מוקצף.
לוחות ICF אלה הן תבניות Insulated Concrete Form. תבניות המאפשרות יציקה של קירות חוץ לבנייה מהירה, תרמית, בטוחה ואיכותית. בנייה עם לוחות ה-ICF החלה עוד בשנות התשעים, כששוק הבנייה הישראלי נחשף אליה לאורך השנים.
בסיס השיטה הוא השימוש בתבניות העשויות פוליסטירן מוקצף המהוות את הבסיס ליציקת הבטון בהמשך. אותן תבניות נשארות חלק מהקיר גם לאחר התקשות הבטון וכך נוצרים פאות מבנים להן רמת בידוד גבוהה תוך עמידה בכל התקנים הנדרשים.
לאורך השנה אנו בישראל מתמודדים עם ימים חמים וקרים המשפיעים על החללים הפנימיים של הבתים. בלא מעט בתים בישראל, אשר נבנו בשיטות ישנות, הבידוד מהטמפרטורות בחוץ אינו קיים, מה שמוביל דיירים רבים לצריכה גבוהה של חשמל ובמיוחד בימי הקיץ בהם מפעילים הדיירים את המזגנים לאורך שעות רבות.
הבנייה עם לוחות ICF שמה דגש על נושא הבידוד התרמי. מבנים שהוקמו בשיטה זו זוכים לבידוד תרמי ברמה גבוהה. בידוד מאפשר לחללי הבית לא להיות מושפעים מהטמפרטורות בחוץ. בימי החורף זוכים הדיירים לחללים בהם הטמפרטורה נעימה ונוחה ובקיץ אין תחושת מחנק וחום כפי שהדבר קורה בחוץ.
בבחינה אובייקטיבית שנערכה על ידי חברת "גולד הנדסה – ייעוץ טרמי למבנים בע"מ" נערכה השוואה בערכי הבידוד של חומרים שונים. בבדיקה התגלה פער משמעותי בערך הבידוד של ICF שהגיע לציון גבוה של 3.9 לעומת ערכים נמוכים שנעו בין 0.4-1.5 לחומרי בניין דוגמת בלוק שחור, בטון ובלוק לבן.
המציאות בישראל כוללת בתוכה את הידיעה כי רעש אדמה חזק אפשרי. לצד סכנה זו, המצב הביטחוני הקיים מביא לכך שערים וישובים רבים נמצאים לאורך שנים תחת איומי טילים הן מצפון והן מדרום. סכנות אלו נלקחות בחשבון בכל הנוגע לשאיפה לבנות מבנים עמידים, עד כמה שניתן, הן בעבור רעש אדמה עתידי והן בעבור עמידות מבנים ודירות כנגד הדף של ירי טילים.
הבנייה עם לוחות ICF מעניקה פתרון גם סביב נושאים אלו. מדובר בעצם על בנייה המספקת מעטפת רציפה של "תאים מחוזקים" מבטון העמידים לזעזועים, בין אם מרעשי אדמה ובין אם מהדף של טילים. השיטה מייצרת מעין קופסה קשיחה העמידה לזעזועים מבחוץ.
לצד תקנים בטיחותיים ושאר נושאים מעשיים קיים כמובן היבט הנראות. לבטח כשמדובר בנראות הקירות הפנימיים בבית. לאורך שנים ניתן להבחין בהיווצרות של סדקים רבים במבנים ישנים. אלו מובילים להתפוררות איטית של המבנה וכמובן למראה לא אסתטי.
ברוב המקרים ייווצרו סדקים במקומות בהם ישנו חיבור בין הבלוקים השונים. למול העובדה שבבנייה עם לוחות ICF נעשה שימוש בלוחות בניין רחבים אשר ביניהם יוצקים בטון אשר עשוי מקשה אחת, הסיכוי להיווצרות סדקים לאורך השנים לא קיים. כך זוכים הדיירים לבית נעים אסתטית, בטוח ושאינו דורש תיקון סדקים שנתי.
תחום הבנייה בישראל, ובתוכו הקבלנים, עובדים תחת לוחות זמנים לא פשוטים. בכל פרויקט בנייה קיים לחץ תמידי מצד הדיירים אשר מעוניינים ושואפים לקבל את הדירות שרכשו בזמן שנקבע ואף לפני. לצד לוח הזמנים הצפוף, קיימים בפרויקטים רבים עיכובים שלא תמיד ניתן לצפות והם מביאים לעיכוב כניסת הדיירים לדירות החדשות שלהם בזמן שהובטח להם.
קבלנים אשר עשו שימוש בפרויקטים שלהם במערכת ICF מעידים כי שיטה זו תרמה תרומה מכרעת ליכולת של הפרויקט להסתיים בזמן ואף לפני ובכך התאפשר לדיירים לקבל את הדירות שלהם בזמן. השוואות שנערכו הראו על חיסכון של 60-80 ימי עבודה לעומת פרויקטים בהם שיטת הבנייה הייתה מסורתית יותר.
הסיבה העיקרית למהירות העבודה בשיטה זו נוגעת למהירות ביצוע עבודות הגמר בפרויקט, כגון הנחת התשתיות של מים, חשמל ותקשורת וכן בשל הכנת התשתית לתליית חיפוי אבן חיצוני כבר המעמד הקמת השלד.
מוזמנים לקראו מה כתבו עוד על בנייה עם לוחות ICF