נכון, זה גג הרעפים החדש שלכם… מאז הציורים בגן, בית אידיאלי תמיד היה עם גג רעפים משופע ואדום, כשגדלנו, הוא עדיין נשאר אדום ונוספו לו עוד פרטים:
- קורות עץ,
- בידוד רעפים מסוגים וצבעים שונים ועוד ועוד.
אז היום ניקח את הנושא הזה שנקרא בניית גג רעפים ונכיר אותו יותר לעומק כדי שנוכל לקבל החלטה מושכלת איזה גג רעפים לתכנן, קורות חשופות או נסתרות, שיפועים, מחירים ושאר ירקות.
שנם יישובים וערים בארץ המחייבים בניית גג רעפים ואפילו מקפידים על הצבע האדום בכדי לשמור על חזות אחידה של הבית, בישובים שאין חובה לבניית גג רעפים נכנס לתמונה הרצון של הבונים הפרטיים לבניית גג רעפים מיוחד ומעוצב.
כשאנחנו מדברים על מעוצב, אין הכוונה רק לצבע הרעף, ישנן דוגמאות אפשריות לבניית גג הרעפים אשר מקנה לבית את האופי שלו והייחודיות שלו, אם זה על ידי גג משופע בכיוון אחד, אם על ידי כמה שיפועים ואפילו על ידי חלוקת הגג לכמה איזורים שונים ליצירת בית ייחודי ומראה כפרי קלאסי.
יתרון משמעותי שיש לגג הרעפים על פני גג בטון הוא העמידות שלו בפני גשמים , צריך לזכור שהגג משופע והמים מיד מתנקזים למרזבים בשונה מגג בטון שהמים זורמים על פני שטח מישורי יותר וצריך לחדש את היריעות כל כמה שנים.
גג בטון מצריך איטום טוב יותר שיחזיק לאורך זמן בשונה מגג הרעפים שלא חייב איטום של יריעות ביטומניות והלחמות אלא יריעות איטום העשויות מרדיד כסף מחזיר אור ושכבות של כיסי אוויר בגדלים שונים אשר אמונים על בידוד הגג.
אגב, אם חשבתם שתחסכו כסף בגג רעפים לעומת גג בטון, כדאי שתחשבו שוב – העמידות של גג הרעפים טובה יותר לאורך זמן אך עלות שכבות הבידוד בגג רעפים ובבטון די זהות, כך שפרמטר המחיר לא משחק כאן תפקיד.
גג רעפים איכותי ביותר הכולל גם יריעות ביטומניות, מתחת ליריעות יש לוחות OSB , קונטרה לאטות, בידוד ביריעות BTI שוב קונטרה לאטות ולוחות גלריה (נוט פדר) , מעל הקורות העליונות שבתמונה מונחים הרעפים.
סוגי הגמר הפנימי:
בתחום הגגות ישנם כמה סוגי גמר פנימי לגג הרעפים:
קורות עץ גושני חשופות בתוך חלל הבית.
קורות נסתרות מכוסות בתקרת בטון
תקרת עץ ישרה חשופה ללא קורות.
גימור עם קורות חשופות על ידי עץ גושני ובינהן לוחות בעיבוד גלריה בדרך כלל עולה כ- 30-40% יותר מקורות נסתרות וזה מכיוון שעלות החומר יקרה יותר והעבודה בפועל מורכבת יותר.
בנוסף, עלות חומרי הבידוד יקרים מעט יותר מכיוון שנדרשים לחומרי בידוד איכותיים יותר הממוקמים בין קורות העץ לרעפים בניגוד לקורות הנסתרות שקיימת תקרת בטון דקה / גבס המפרידות בין הקורות והבידוד לבין פנים הבית.
בגג רעפים עם קורות נסתרות משתמשים לרוב בקורות עץ מסוג אורן פיני המחוברות בברגים / מסמרים אל הקורות המרכזיות, על הקורות שמים את שכבת הבידוד ומעל הבידוד מתקינים את הלאטות (קורות עץ דקות יותר כתשתית להנחת הרעפים) .
גגנים מקצועיים עובדים על פי תקנים מסודרים – מרחקים בין הלאטות, קונסטרוקציה לאחר חישובים רבים שלוקחת בחשבון משקל גדול משמעותית מהמשקל אותו הגג אמור לשאת מעבר למשקל הרעפים (משקל אדם שצריך להתקין קולטים סולאריים או קולטים לדוד השמש לדוגמא)
חשוב שהגגן יעבוד עם עצים שעברו חיטוי, וכמובן להקפיד על סגירת גג הרעפים כאשר הקורות יבשות בכדי לא ללכוד לחות שעלולה להתפתח לעובש וטחב. בקצה הגג מתקינים “ארגזי רוח” לא באמת מאחסנים שם רוח, המטרה היא להגן על הקצוות של גג הרעפים מפני הרוחות המנשבות בדיוק במיקומים האלו, בגלל אופן בניית תשתית גג הרעפים, הוא בולט כחצי מטר מעבר לקו הבית ולכן נוצרים זרמי אוויר שיכולים לפגוע ברעפים ובקורות מלמטה.
ארגזי רוח הם כבר לא רק אלמנט טכני אלא פריט שניתן לעצב ולסגנן אותו כראות עינכם. כיום מקפידים על בניית ארגזי רוח מעץ איכותי כך שיחזיק מעמד לשנים רבות, ניתן לראות בבתים בני 40-50 שנים את ארגזי הרוח נוטים להתפרק, השנים עושות את שלהן ובואו לא נשכח שפעם איכות היתה פחות טובה.
לעיתים מחפים את ארגזי הרוח הישנים מעץ באלומיניום, פיתרון קל ומהיר ועמיד לאורך שנים, אבל אין מה לעשות – במבחן הנראות העץ האמיתי תמיד מנצח. לאחר בניית הגג וארגזי הרוח ניגשים לבניית המרזבים,
ישנם סוגי מרזבים רבים מחומרים שונים כאשר הכל מתנקז בסופו של דבר ל-3 שאלות:
- מחיר
- איכות
- עיצוב
הסבר מפורט על כל ענייני במרזבים תוכלו למצוא במאמר הבא על מרזבים
בניית גג הרעפים כוללת שיפועים וזויות במגוון טווחים, רצוי באופן עקרוני לבצע את הגג בשיפוע מומלץ על פי התקן של 38% לירידה טובה של מי הגשמים ושלגים למי שזוכה לכך, שיפוע נמוך יותר יגרום לירידה מתונה של המים אך כמובן צריך לוודא ששיפוע הרעפים עצמם תואם ולשריין את עצמו עם רמת בידוד גבוהה יותר ופלטות OSB.
שיפוע חד יותר מצריך בנייה גדולה יותר הכוללת חומרים רבים יותר ובנוסף, זה פחות מתאים למי שמתכנן להקים קולטים סולאריים בגג הבית. המשמעות של האחוזים היא כמה ס”מ עולה האנך של הגג על כל מטר אורך. לדוגמא: בגג עם 40% שיפוע נראה משולש עלייה של 40 ס”מ לגובה על כל מטר אורך.
את השיפועים והזוויות מתכנן אדריכל הפרויקט בהתאם לתוכנית הכללית של הבית, כיווני אוויר, גבהים ושימושים בשטחי הבית המתוכנן. רצוי ואף מומלץ להתייעץ בשלב הזה עם גגן מקצועי שיתן את ההערות וחוות הדעת שלו לגבי הגג המתוכנן, בסופו של יום הגגן נמצא בשטח ומכיר את הבעיות והתקלות הצפויות ויכול לפתור אותן כבר בשלב השרטוטים.
נכון להיום יש מבחר רחב מאוד של רעפים, סוגי רעפים רבים ומגוון צבעים רחב עוד יותר, אז בואו נראה מה האפשרויות שלנו:
עם שיפוע של 38% ומעלה , עמיד למשך עשרות שנים ובאופן יחסי הוא עם תג המחיר הכי נמוך מבין סוגי הרעפים בעלות של כ-3.5 ₪ ליחידה (מגיע לרוב בגודל של 25 ס”מ על 40 ס”מ) , בונים רבים אוהבים להשתמש בו גם בגלל המחיר הזול שלו ובעיקר כי המראה המלא של גג רעפים אדום (או כל צבע אקרילי אחר שתרצו) משלים לנו את התמונה מהילדות של בית אידיאלי.
רעף חצי עגול, בעלות של כ-8 ₪ ליחידה ועלות כוללת של כ-80 ₪ למ”ר , צריך לקחת שעלות יישום הכיסוי (הנחת הרעפים פיזית על הגג) גבוה יותר מרעפים רגילים מכיוון שהם דורשים הקפדה יתרה יותר וזמן ביצוע ארוך יותר.
בדרך כלל מדובר על רעפים של חברת אקרשטיין, הרעף כבד יותר מרעף החרס , העלות שלו היא כ-5 ₪ ליחידה ובעלות כוללת של כ-50 ₪ למ”ר.
רעפים יקרים יותר, כ-120 ₪ למ”ר ומקנים מראה מוקפד יותר ונקי יותר.
פחות נפוצים לשימוש בארץ , אלו רעפים רכים העשויים זפת ולאחר כ-10 שנים צריך להחליף אותם ומצריכים תשתית של נייר טול / יריעה נושמת מתחתיהם.
בסיום של כל פאה בגג, הגגן מרכיב רעף רוכב, זהו בעצם רעף באותו צבע ומאותו חומר של יתר הרעפים אבל שונה בצורתו ונועד לסיים את הצד המדובר של גג רעפים ולהתחיל צד חדש, סוג של רעף סיום. יש אפשרות לבטן את הרעפים הרוכבים בביטון חיצוני בגוון הרעף המכסה, זה נראה טוב אבל יש פתרון אסתטי יותר והוא על ידי ביטון סמוי על ידי יריעת ROLLFIX , שתדעו מה לבקש.