אז הנה, גם אתם הגעתם לטרנד החזק של השנים האחרונות בעולם עיצוב הבית – הבריקים. רבות נאמר ונכתב על האבן אשר בכוחה להכניס חמימות כפרית לכל כתובת אליה היא מיועדת ולהשתלב בהרמוניה עם כל סגנון עיצובי אפשרי – ואין באמת טעם להרחיב במילים אודות הדברים שכבר ידועים.
אבל רגע לפני שאתם רצים לבחור את סוג הבריק, זה בדיוק הזמן לעשות קצת סדר בעניינים, לספק לכם מידע חשוב על האפשרויות, הסוגים, ההתקנה והמחירים ולאפשר לכם לצאת לקניות שאתם קצת יותר מבינים…
אז נתחיל בבסיס שהוא הפירוש למילה בריק (ולא, זאת לא מילה בעברית) והפירוש הוא – לבנה (לא הגבינה או העץ, אלא האבן). אז מה הקשר בין בריק ללבנה? ובכן, כבר מאות שנים בתים נבנים על ידי לבנים, חלק מיוצרות במפעל באופן תעשייתי וחלקן מיוצרות בעבודת יד בטכניקות עתיקות אשר עוברות מאב לבנו. עם התקדמות טכנולוגיית הבנייה, פחות בתים נבנים בבריקים המוכרים ויותר בתים נבנים בשיטות הבנייה המתקדמות יותר, למען האמת ובאופן קצת אירוני – העתיד נוגס מהעבר על ידי שימוש בבריקים מפירוק לצורך חיפוי דקורטיבי בבתים חדשים – כך שאפשר לומר, שההיסטוריה קמה לתחייה. חשוב לזכור שהבריקים הם אומנם אלמנט דקורטיבי בעיקרו אבל כאשר הוא משמש לחיפוי מעטפת הבית בכוחו ליצור שכבת בידוד ואיטום המסייעת במיתון הטמפרטורות בין הפנים לחוץ (בידוד טרמי).
הסוגים השונים של בריקים
ברור לכולם כי בדומה לכל אלמנט אחר מעולם הבנייה, גם בריקים ולבני סיליקט (דמוי אבן) טומנים בחובם מבחר עצום של סוגים, גדלים וגוונים והבחירה הסופית היא בהתאם לסגנון העיצוב, הטעם האישי וכמובן התקציב המיועד למטרה.
ישנם לדוגמא, בריקים המיוצרים במפעל לפי סדרות ייצור קבועות מראש ואנחנו יכולים להזמין מקטלוג לפי גודל וצורה. בריקים אלו נחשבים כותר “מהונדסים” (בהשוואה לבריקים מפירוק לדוגמא) ובעלי קווים ישרים ונקיים והם מגיעים במגוון צבעים. כך שניתן לבצע בחירה המבוססת על הסגנון אישי, עיצוב מועדף וכמובן, גובהו של התקציב המוקצה למטרה. בריקים מגיעים במגוון רחב של סגנונות עיצוביים: סגנון כפרי, רטרו, מודרני ועוד.. או כמאמר השיר: “כל מה שתרצי, אעשה בשבילך…”
- לבני סיליקט (דמוי אבן) – אלו לבנים תעשייתיות המיוצרות מתערובת של חול וסלעים , הן מגיעות לפי מידות סטנדרטיות ובגוונים הקבועים מראש, המראה שלהם יותר אחיד , נקי וישר והמחיר זול יותר בהשוואה לבריקים מפירוק ומאבן טבעית.
- בריקים מאבן טבעית – אלו בריקים הנחתכים באופן מבוקר מסלעים ואבנים גדולות המצויות בטבע, הן עוברות תהליך של חיתוך שיוף ואריזה לארץ לכן המחיר שלהם יחסית יותר יקר מדמוי אבן אך המראה הטבעי שלהם קורץ לבונים ולמשפצים.
- בריקים מפירוק – אלו בריקים שפורקו מבתים אמיתיים בעיקר מאירופה שפורקו ועברו תהליך של ניקוי ואריזה והגיעו לארץ במשלוחים לפי כל בית ובית שפורק.
הבריקים מפירוק ייחודיים בגוון שלהם ומכילים בתוכם שנים רבות של היסטוריה, תקופות מזג אוויר רבות ומינרליים שונים שנספגו בהם לאורך השנים. העלות של בריקים מפירוק היא יקרה יותר בגלל כל התהליך של הפירוק, ניקוי ואריזה שהם עוברים.
טיפ חשוב – בדרך כלל חברות הבריקים חותכות את הבריק משני הצדדים ואת החלק האמצעי שהוא ישר יותר הן מוכרות בנפרד במחיר זול יותר, אם לא אכפת לכם שחלק מהבריקים יהיו עם מעט קווים ישרים יותר, אתם יכולים לחסוך כמה עשרות שקלים למ”ר בכך שתבקשו לחתוך את האמצע לשניים ולקבל אותו כחלק מההזמנה הכוללת.
כיום, משתמשים בבריקים לחיפוי חוץ ו/או לחיפוי פנים, לעיתים, העיצוב בבריק עף יכול להכתיב את יתר הקו העיצובי של הבית – בכל מקרה, קשה מאוד לטעות עם בריק, הוא ישתלב בכל מקום, רק לא להגזים. השימוש הנפוץ ביותר בבריקים הוא לצורך חיפוי נישות מסוימות בבית: קירות מרכזיים, אח של אש, מבואות כניסה , קיר מטבח ועוד.. אנחנו לדוגמא, חיפינו את כל המבואה לבית , ח’ בגובה 8 מ’ יצא מרשים, ולקינוח את הקיר המרכזי בסלון, איך המעצבים אוהבים להגיד – הסגנון העיצובי ממשיך מן החוץ אל הפנים.
בריקים נבדלים אלו מאלו בסוגים, באיכות ובנראות וכחלק מכך הם גם מגיעים עם תגי מחיר שונים.
רגע לפני שאתם מכינים את התקציב, להלן נתונים לגבי המחירים אשר יסייעו לכם במטרה:
- טפטים דמויי בריקים – את הטפטים תוכלו למצוא במחירים המתחילים ב-40 ₪ בלבד למ”ר.
- לוחות פוליאוריטן מוקצף דמוי בריקים – יעלו לכם החל מכ-50 ₪ למ”ר.
- בריקים תעשייתיים – מחירם מתחיל בכ-80 ₪ למ”ר.
- בריקים ייחודיים מפירוק – עולים בין 150 ₪ ל-250 ₪ למ”ר.
בכדי לתכנן את התקציב בצורה מדויקת או כמעט מדויקת, ההמלצה היא לחשב תחילה את גודל השטח המוקצה לבריקים ולהוסיף לשטח 10% נוספים עבור חיתוכים, שקעים ועבור אותם הבריקים אשר עתידים להישבר תוך כדי העבודה.
יש להוסיף לסכום שיצא, את עלות ההובלה, הכרוכה ברוב המקרים במאות בודדות של שקלים ולא לשכוח כמובן את ההתקנה – מה שמוביל אותנו לנושא הבא..
סוג ההתקנה ורמת המורכבות שלה, מהווה נגזרת ישירה של סוג הבריקים הנבחר.
אם בחרתם בטפט דמוי בריקים, אז כמצופה, ההתקנה הינה יחסית פשוטה ואתם אפילו לא חייבים “הנדימנים” בכדי לבצע אותה באופן עצמאי – כל שאתם צריכים זה להיצמד להוראות ההתקנה.
אם בחרתם להשקיע ולבחור בבריקים איכותיים, חשוב שתיקחו בחשבון כי גם הליך ההתקנה שלהם הינו מורכב ודורש את היכולות, הציוד, ההסמכה והידע של בעל מקצוע.
עלות ההתקנה
כמצופה, התקנת בריקים מקצועית טומנת בחובה עלות כספית, כאשר העלות נעה (ברוב המקרים) בין 250 ₪ + מע”מ למ”ר להתקנה על גבי קירות ישרים ל-300 ₪ + מע”מ למ”ר להתקנה על גבי עמודים או על גבי קירות מרובי פינות. המחיר כולל כמובן את הדבקים ואת הציוד הנדרש למטרה.
חשוב לציין, שגם אם אתם מחפשים אחר דרכים לחסוך כספים, רכישת הדבקים באופן עצמאי היא לא המקום הנכון לחסוך בו.
ההמלצה היא לאפשר למתקין להגיע עם הדבקים שלו וזאת בכדי שבמקרים בהם האריחים יפלו או לא יידבקו בצורה איכותית וטובה, הוא זה שיישא באחריות – ולא יהיה לא מקום לתירוצים ולהאשמות של טיב הדבק.
בחירת המתקין
כולנו אנושיים וכחלק מכך אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מסתנוורים מפרמטרים כמו: מחיר התקנה נמוך ומזמין במיוחד או כמות גדולה של כריזמה וכושר שכנוע מצד המתקין. אז בבחירת המתקין אין מקום להסתנוורות ויש לבצע אותה בעיניים פקוחות לרווחה.
חשוב לזכור, כי מתקין לא מקצועי (וכידוע כושר שכנוע לא מעיד על טיב העבודה), עלול לגרום לנזקים רבים כגון: התקנה לא ישרה, נפילת לבנים, סדר הדבקה שגוי, מרחק לא אחיד בין הלבנים והרשימה עוד ארוכה.
לכן, חשוב לבסס את הבחירה במתקין על רמה מקצועית ועל ניסיון בתחום, כאשר ניתן לבקש מהמתקין פרטים לגבי פרויקטים שונים בהם לקח חלק לאורך שנות פועלו ואף לבקש המלצות מלקוחות.
חשיבותה של כוחלה (ספוילר: ומה פירושה של המילה?)
כבר בשלבי הבירורים הראשונים לגבי בריקים, אתם עתידים להיתקל במושג “כוחלה.,
אז חשוב שתדעו, לא מדובר בגוון חדש ממשפחת הכחולים (או תכולים), אלא בחומר שתפקידו הוא מילוי משיקים בין האריחים.
הכוחלה עשויה ממלט וחול, היא מגיעה במגוון רחב של צבעים, כאשר באפשרותכם להתאים אותה לגוון הבריקים או לבחור את הצבע שאתם הכי אוהבים.
מכיוון שלכוחלה חשיבות רבה בהליך התקנת הבריקים, ההמלצה היא לבקש מהמתקין להשתמש בכוחלה מוכנה מהמפעל – מה שיבטיח יחסים מדויקים בין כמות המלט לחול.
ואנקדוטה קטנה לסיום לגבי ה”כוחלה” ומקורה, הביטוי כוחלה לקוח מהשפה הערבית ומשמעותו פוגה או מישק בעברית תקינה ולאלו מכם שנתקלים בפעם הראשונה גם במינוח “מישק” נספר שמדובר במרווח שבין האריחים, כאשר המרווח המומלץ הוא 2-3 מ”מ.
לסיכום
בכוחם של בריקים להוות כתוספת עיצובית מרשימה לבית, הם יכולים להשתלב בצורה הרמונית עם כל סגנון עיצובי ולשדרג אותו. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי “ידע זה כוח” וזה נכון ורלוונטי גם לעולם הבריקים.
לכן, נסו להיחשף לכמה שיותר אפשרויות אופציונאליות, התרשמו מדוגמאות של קירות בריקים קיימים, היוועצו באנשי מקצוע מנוסים (רצוי להגיע אליהם עם תוכניות של הבית, צילומים ומידות) ובסופו של דבר, תוכלו לגבש את המסקנות הנכונות ולבחור בבריקים איכותיים ומרשימים אשר יתאימו בצורה מושלמת לשטחים עבורם הם מיועדים.
בהצלחה!