היי חברים, אני מתאר לעצמי שאתם וודאי מאוד מתרגשים לתכנן כבר את בית החלומות שלכם. הרבה רעיונות רצים לכם בראש, אתם רוצים גם וגם ואולי להוסיף גם את זה ואת זה…אבל רגע לפני, קחו נשימה. שבו בנחת וחשבו בפרטנות, מה אתם באמת רוצים, מה אתם באמת צריכים ומה אתם ממש ממש חייבים.
ריכזתי עבורכם את אבני הדרך, בעזרתן תוכלו לתכנן בצורה החכמה והטובה ביותר את בית חלומותיכם, שלכם…
למזלנו, בעולם יש הרבה גוונים. כל אדם שונה מרעהו ולכל משפחה המאפיינים שלה. איננו זהים וזה די נחמד, זה מכניס המון צבע לעולם. מאחר וכל אדם הוא עולם ומלואו, כך כל בית הוא עולם ומלואו. לכל קן משפחתי, המאפיינים שלו שמותאמים למספר, אופי וצרכי בני הבית. אל תנסו לשכפל או להידמות לבתים אחרים. אתם ייחודיים- וכך צריך לתכנן את הבית שלכם, לפי הקווים הייחודיים שלכם. אחרי שהבנתם והפנמתם את זה….אפשר להתחיל לתכנן נכון😊
החלק הראשון שמשמש אותנו, בהנחת היסודות הראשוניים לתכנון הבית, הוא בני הבית. כמה אנשים יחיו בבית? מה טווח הגילאים? האם המשפחה עתידה להתרחב? או שהילדים בגרו ועתידים לפרוש כנף? חשוב לקחת בחשבון את הצרכים המשתנים בתקופת החיים הצפויה בבית. האם זה בית ראשון להשקעה? או שמא מדובר בבית לכל החיים?
שימו לב לאורח החיים שלכם. הביטו בהתנהלות של הבית. בחנו את כמות הזמן שאתם מבלים בחדר כזה או אחר בבית, את אופן התנועה שלכם בו. חשבו מה הייתם משנים או לוקחים אתכם לבית הבא. שימו לב לפונקציות שימושיות יותר ופחות. הביטו בילדים, איפה הם הכי אוהבים לשחק או להכין שיעורים. איפה לרוב מתקיימות ארוחות הצהריים ואיפה הנשנושים…האם אתם יותר מתארחים או מארחים? אין פה תשובה נכונה או לא נכונה. זה אתם. יש פה רק תשובות שיובילו אתכם לתכנון נכון, עבורכם.
שימו לב לאורח החיים שלכם. הביטו בהתנהלות של הבית. בחנו את כמות הזמן שאתם מבלים בחדר כזה או אחר בבית, את אופן התנועה שלכם בו. חשבו מה הייתם משנים או לוקחים אתכם לבית הבא. שימו לב לפונקציות שימושיות יותר ופחות. הביטו בילדים, איפה הם הכי אוהבים לשחק או להכין שיעורים. איפה לרוב מתקיימות ארוחות הצהריים ואיפה הנשנושים…האם אתם יותר מתארחים או מארחים? אין פה תשובה נכונה או לא נכונה. זה אתם. יש פה רק תשובות שיובילו אתכם לתכנון נכון, עבורכם.
א. כניסה לבית – כך יקבל הבית את פניכם בכל פעם כשתחזרו אליו. ניתן לתכנן כניסה מהירה לבית, או שאפשר לחלופין לתכנן שביל ארוך ומרשים דרך גינה יפה. רוחב הדלת שתגדירו משמעותי מאוד לנראות הכניסה הכללית, לפונקציונאליות שלה ולעיצוב הפנים כאחד. כנף אחת או שתיים, לדלת רחבה בכניסה יש משמעות גדולה ואם ניתן, תמיד רצוי.
ב. מספר קומות- אז כמה קומות ישרתו אתכם נאמנה? קחו בחשבון שכמות גדולה מדי יכול גם להעיק עליכם. חשבו טוב על החלוקה של הקומות, מה הנגישות הנדרשת מכל חדר למקומות המרכזיים כמו המטבח והסלון? חשבו האם יש לכם צורך במרתף, ואם כן- האם מטרתו השכרה כיחידה נפרדת או שמא מקום בילוי לילדים? ואחרי שהחלטתם על מספר הקומות, תחליטו שלא להחליט הכל עכשיו. תשאירו לכם אופציות עתידיות. ייתכן שתרצו לצמוח מעלה עם קומה נוספת בעוד כמה שנים, לכו תדעו איך החיים יפתיעו…אל תשכחו לחשב את התנועה בבית, האם לרדת קומה כדי לשתות קפה במטבח? או שאולי דווקא לעלות? ייתכן שבכלל לא מתאים לי מדרגות בבית והכי טוב בשבילי זה מפלס אחד (כמו שאשתי רצתה😊) תנועה, תנועה, תכננו את התנועה…
ג. מספר חדרים – רק אתם יודעים כמה חדרים אתם באמת צריכים. אתם תגיעו לתשובה הנכונה, רק לאחר שתלכו עם האידיאולוגיות שלכם ותתחשבו ברצונות ובבקשות הידועות לכם. התכנון השכיח ביותר מגדיר לכל ילד חדר משלו. החדר הזה מכיל לרוב: מיטה, ארון, שולחן, פינת משחקים, לעיתים ספרייה או טלוויזיה, ובעצם נועד להכיל את מגוון הציוד ותחומי העניין של הילד. אך לעיתים, מבחינה אידאולוגית טלוויזיה או מחשב לא יכנסו לחדרו של ילד. לפעמים, ההורים יעדיפו לעשות “חדר שינה” המכיל מיטות בלבד לשנים או שלושה אחים, ולעשות חדר משחקים בנפרד, או “חדר לימודים” עם מחשב ומלא ספרים. חשבו טוב טוב, מה הכי נוח ובריא עבור בני הבית? קחו בחשבון את הדברים שבני הבית אוהבים לעשות והגדירו את מיקומם ברחבי הבית. תחביבים וכישרונות הינם דברים חשובים שיש לקחת בחשבון בתכנון חלל של מספר נפשות, מאחר והם חלק אינטגרלי מהתנועה והאנרגיה בבית. למשל: נגינה על תופים בחדר אטום לרעש. או ציור, פיסול, ועוד תחביבים קסומים אך מלכלכים למיניהם בחדר עבודה עם שטח גדול, או בכלל בגינה?
ד. חדרי אמבטיה- כמות חדרי האמבטיה נקבעת ע”פ צורך וחלום. חדר האמבטיה ביחידת ההורים הוא לרוב צורך, מאחר אנו זקוקים לפרטיות שלנו בבית עם ילדים. חדר אמבטיה לכל ילד, הוא לרוב חלום. אך אם יש אפשרות, למה לא? רק אל תשכחו שזה “עוד שטח לנקות”…וכדאי שתיקחו בחשבון כמה נקודות יקרות מפז בתכנון חדרי האמבטיה:
- אוורור – מדובר על חלל שמתמודד עם לחות בכל ימות השנה. דאגו לפתחים גדולים, לחלונות חיצוניים (ולא פנימיים לחדר כביסה למשל) או לוונטה ממש ממש איכותית, אבל אם ניתן להימנע מהחמודה הזו, עדיף תמיד.
- שימוש בחומרים איכותיים – אל תעשו פה קיצורי דרך, בחדרי אמבטיה, הזול הוא היקר. אל תחסכו על שום אלמנט שאמור להיכנס לתוך הקירות ולהתחבר לאינסטלציה הפנימית ביסודות. מיכל הדחה, אינטרפוץ, סוללה לאמבט וכדומה, מתחברים לצינורות בתוך הקירות והחלפה שלהם תדרוש פתיחה של אריחים. קנו מוצרים איכותיים עם אחריות, ייתכן שיום יבוא ותזכרו במשפט הזה שקראתם ותודו לנו מאוד, אז בבקשה….
ה. חדר הורים – חדר גדול הוא חדר מפנק, וכמה חשוב שתתפנקו אחרי כל העבודה הקשה… מגיע לכם, וזו הבמה לפנק את עצמכם.
חדר הורים מרווח הוא ללא ספק צורך, דרישה וחובה בבנייה של בית משלכם. תכננו את התנועה בחלל, האם יש צד קבוע לכל אחד מבני הזוג? האם נוח לכם להתלבש ליד המיטה, בחדר האמבטיה או שהייתם רוצים שיהיה לכם אזור מיועד לכך? זה יכול להיות מתורגם לחדר ארונות, או ארונות בחלוקה של 80%-20% לטובת האישה…
בכל מקרה, אל תתחילו לתכנן מבלי לחשוב על התנועה שלכם בחלל והצרכים של כל אחד מבני הזוג. כמובן שחדר אמבטיה ביחידת ההורים הוא הכרחי. שימו לב לגודל החלל שאתם מתכננים. הסטנדרט היום הוא 3.5 מ”ר, והוא לא מפנק במיוחד כי מדובר על 180 ס”מ* 180 ס”מ בערך. ואם נפרק את זה לגורמים, מדובר על מקלחון של 80*80 וארון אמבטיה צמוד ברוחב מקסימלי של מטר (זה בתנאי שהחלל בגודל ה”נטו” שלו אכן נשאר כך אחרי אריחים), האסלה לרוב מצדו השני של המקלחון, וכמה חבל נשאר לנו ריבוע קטנטן להסתובב בו סביב עצמנו. אם תמתחו טיפה את הגבולות, ותתכננו חלל בגודל של 2.5*2.5 מטר תרגישו את ההבדל מידית. שינוי קטן מ3.5 מ”ר ל5 מ”ר יכול לשנות את איכות התנועה שלכם, ואיכות החיים שלכם באופן משמעותי. (טיפים נוספים לתכנון נכון של חדרי אמבטיה בלינק הבא)
ו. אחסון – אחד הנושאים שהכי מטרידים זוגות צעירים היום. כמות הציוד הממוצעת של משפחה צעירה ומודרנית היא בלתי נתפסת. הרים של צעצועים ומשחקים, בגדים ועוד בגדים. בגדים קטנים שצריך למסור או גדולים שעוד מעט יהיו טובים. קלסרים של חשבונות ומסמכים ש”לך תדע מתי נצטרך”. המתנות מהדודה, המחברות של שנה שעברה, מה תגידו? הם צריכים אחסון, או ללכת למקום אחר. אבל בלי שום ספק, קחו אותם בחשבון. האם הם בתוך ארון נגרות שמלווה את המסדרון? או שיש חדר ייעודי לאחסון? מה יהיה לכם הכי נוח? וכמה גישה אתם רוצים לדברים?
ז. מיזוג – בהתאם לכיווני האוויר, חשוב לתכנן מיזוג שיאפשר טמפרטורה נעימה בכל השנה. הכנות והנמכות, מרכזי או מיני? הכניסו את זה לתקציב…אין פה נכון או לא נכון. לאחד יתאים מזגן עילי בכל חדר, השני לא יחשוב פעמיים ויחליט על מזגן מרכזי וקמין בסלון.
ח. חניה – כמה נוח לחזור מקניות, לפתוח את הבגאז’ ולהיות ישר במטבח? כמה נוח שלכל אחד מהנהגים בבית מקום חניה משלו? קחו בחשבון את התנועה היומיומית שלכם ותכננו חניה נוחה. רצוי לתכנן חניה של מינימום 5 מטר אורך ו-3 מ’ רוחב לכל רכב כדי שתספיק לכל סוג רכב פרטי.
השטחים המרכזיים מוגדרים בבית כ”שטחים ציבוריים”. כלומר, השטחים המשפחתיים, בהם כולם מתאגדים, שם הזיכרונות נוצרים. שם אוכלים, צוחקים, עושים דברים משותפים. חשוב לתכנן את השטחים האלה על בסיס המאפיינים של הפעילות המשפחתית. למשל, אם במשפחה שלכם יש מסורת של שיחות ארוכות סביב שולחן האוכל, גם אחרי שהארוחה מסתיימת, צריך לחשוב על מיקום נעים ועל כסאות נוחים. אבל לפני הכל, יש לתכנן את האזור כשטח מרכזי, שיש תמיד תנועה אליו וממנו.
א. הסלון – אז מה קורה אצלכם בסלון? הוא משמש מקום מפגש של המשפחה? איך אתם אוהבים לרבוץ בו, בשכיבה על הספה או על השטיח? זהו מקום האירוח המרכזי כשבאים אורחים? כל השאלות האלה, ועוד רבות כדוגמתן, מתארות פעילות שגרתית בבית, באזור מרכזי כמו הסלון. רדו לרזולוציות האלה. תודו בפניי עצמכם, איך אתם בת’כלס הכי רוצים את זה, מה יהיה הכי טוב בשבילכם…אם חלמתם על בית מפנק, הסלון הוא בדיוק המקום לעשות את זה, ובגדול. תכננו חלונות גדולים בשביל שייכנס אור טבעי, דאגו להצללה עדינה ומלטפת, הכניסו הרבה טקסטיל לפינוק- וקיבלתם את ה”כירבול” שבני הבית כל כך כמהים אליו.
ב. המטבח – אין בית בלי מטבח, הוא חייב להתקיים תמיד, אי אפשר בלעדיו. גם אם מדובר במשפחה של נרקומני טייק אווי שעיצבו מטבח בשביל לשטוף ידיים לפני המשלוח, או במשפחה של בשלנים, שחיים ונושמים בישול וזה גם תחביב מספק ומהנה עבורם. גודלו של המטבח, התקציב שיושקע בו, האבזור שבו, יוכתבו ע”פ האפיון שלכם את עצמכם. אחרי שהבנתם את סדר הגודל של המ”ר והתקציב, תחליטו על המיקום המדויק בבית, שיגדיר האם המטבח סגור, פתוח או מקביל. חשבו את המרחק מפינת אוכל. תכננו הגשה לשולחן…הפרטים הקטנים האלה יהפכו את העבודה והבילוי במטבח לנעימים ונוחים יותר.
מה עושה לכם את זה? קווים נקיים כמו בעיצוב הנורדי? או פינות מתעגלות כמו בסגנון הפרובנסי? כפרי, מודרני, אקלקטי, קלאסי, תעשייתי, בוהמייני או אפילו אסייתי? הסגנון שתבחרו יבוא לידי ביטוי כמובן בעיצוב הפנים. אצלי בבית למשל, החלטנו ללכת על עיצוב כייפי ומעניין לחדרי האמבטיה. בחרנו קונספט שליווה אותנו בכל תהליך עיצוב החלל. משלב האריחים ועד האקססוריז שב”פינאלה”. אצל הילדים בחרנו לעצב בסגנון “ספינת פיראטים וים”. זה בא לידי ביטוי בצורות ובצבעים והילדים מאושרים מזה עד הגג. בחדר הרחצה שלנו לעומת זאת, לקחנו את העיצוב לכיוון של “ריזורט בהוואי”, בעוד שחדר האמבטיה של האורחים מעוצב בסגנון “בית מלון יוקרתי”. לכל חלל האופי שלו, בהתאם לתחושות שקיווינו להעביר. זה כייף, מעניין וזה בעיקר אנחנו😊 אך מעבר לעיצוב הפנים, הסטייל שתבחרו יכול לקבל ביטוי עוד בשלב התכנון והבנייה. גודל הפתחים וצורתם יוכתבו ע”פ הסגנון שתגדירו- צורת המדרגות, הדלתות, הריצוף והאריחים. אפילו הגג של המבנה יושפע מהסגנון- גג רעפים או בטון? באיזו צורה ובאיזה גובה? סקאיילייט, או חיפויי עץ? סגנון הוא הרבה יותר מסטיילינג בסוף, הוא יכול להשפיע על כל אלמנט בבית, הכניסו אותו לחישובים מבעוד מועד.
טיפ קטן: הרשת והמגזינים עמוסים בתמונות שמתארות אווירה וסגנון. צלמו, סמנו, שלחו לאדריכל או המעצב שלכם את הוויזואל שמדבר אליכם. זה יעזור לכם לתרגם את החלומות למציאות. אל תשכחו שאין סוף לעיצוב וסטיילינג, ניתן לקחת כל החלטה קדימה עד כמה שהכיס מאפשר…
מקווים שנשארתם עם טעם של עוד, כי במאמרים הבאים נתעמק בכל חלל, מה מתאים ומה עדיף? אין סוף לדברים שאפשר לעשות, אבל למאמר הזה כן. מקווה שהוא היה לכם לעזר, בהצלחה!
שלכם ובשבילכם, גבריאל