במאמר זה נתמקד במה צריך לשים לב לפני שאנחנו מתקדמים לשלב הריצוף, באילו קשיים עלולים להיתקל כשמרצפים, מה כדאי לסכם עם הרצף מבעוד מועד ועוד טיפים רבים שחייבים לדעת לפני שמרצפים.
ראשית נזכור שהריצוף מהווה כוח עיצובי אדיר בהיבט של עיצוב הבית, ובעשור האחרון אנו עדים לקיומם של המון סוגי אריחים וריצופים, שאפשר לבצע בעזרתם ליצור תמונה שלימה, ציור מדהים לבית כמו בד קנבס חלק ומכחול עם שלל צבעים שרק מחכים להשתלב בהרמוניה מושלמת ליצירת האווירה והתחושה שכל כך מייחדת כל אחד מאיתנו, ריצוף שיש בוהק לאנשי המודרני, ריצוף הגדלים משתנים לחבר’ה הכפריים בינינו ולא לשכוח את הריצופים הסימטריים לבונים ולמשפצים שחייבים לראות קווים ישרים מול העיניים😊
אז לפני שאנחנו משתוללים עם הבחירה חשוב לזכור את האיזון המתבקש ביצירה של הבית – משמע במידה והסלון נצבע בגווני אדום עזים, כי אז צריך להקפיד על ריצוף שקט ומונוכרומטי. מאידך, אם הריצוף נעשה על ידי אריחים מעוטרים, יש לצבוע את הסלון בצבע הומוגני, לבן, ששדר שקט, בנוסף, סוג וצבע האריחים יכול להשלים את התמונה הכוללת של הרהיטים המונחים עליו אז חשוב לשמור על מידה מסויימת של איזון בין הצבעים.
לאחרונה חודשה הכמיהה הנוסטלגית לעיצוב טבעי, ומשום כך אל הריצוף חזרו אריחי הקרמיקה דמוי פרקט שכובשים בענק שמקנה תחושת חמימות ביתית ונעימה.
לפני בחירת הריצוף צריך להתחשב בסגנון החיים של מי שעתיד לגור בבית – אל תחשבו על הטעם של האורחים שמגיעים לעיתים אלא בעיקר על מי אתם ומה אתם אוהבים ואיזו רצפה וחיפוי קירות תרצו לראות בכל בוקר בבית שלכם. לפני שנתחיל בבחירת הריצוף חשוב להתחשב בעובדה שחיים בו ילדים קטנים. אף אחד לא ייהנה מלהפוך לתפקיד השוטר התמידי “זה אסור, וזה לא, ואל תלך פה וכו'” וכל זה כדי שהריצוף יישמר נקי וחדש כפי שהוא אחרת מרגישים קצת כמו אסירים במוזיאון שבניתם. לכן, מומלץ לבחור בריצוף מעשי, שפשוט לנקות אותו, ושישמור על הנראות שלו לאורך זמן.
טיפ: תחשבו על ריצוף שקשה להבחין בסימנים עליו ושאין בעיה לנקות אותו עם סחבה לחה, תענוג!
ביצוע הריצוף אולי נראה כמו משחק ילדים , מה הבעיה להניח אריח ליד אריח ולשים ספייסרים בינהם?! אבל היא מגלמת בתוכה מקצועיות רבה וניסיון של שנים רבות כאשר ההבדל במקצועיות מתבטא בפינישים, בגימורים ובחיתוכים הקטנים יותר, שם רצף בא לידי ביטוי ומקבל מדליה או חלילה מקבל מכתב פיטורים נראה שעד כה, עם כל מעצמת הטכנולוגיה שלנו, לא המציאו רובוט שיודע לרצף כמו רצף מקצועי ולכן חשוב להשקיע בבחירת רצף שראיתם ובדקתם את העבודה שלו.
זכרו – המומחיות מתבטאת בגימורים – גירונג איכותי, חיתוכים בחדרי האמבטיה, בדיקה שיש מספיק מילוי מתחת לריצוף ולא חיפפו וכמובן ניצול נכון של החומר עם כמה שפחות פחת.
- חשוב לזכור שאריחים קטנים מדי עלולים ליצור תחושה של חלל קטן יותר ממה שהוא באמת, פוגות רבות גורמות לאנשים רבים לתחושה צפופה לעומת אריחים גדולים כמו 120X120 היוצרים תחושה של מרחב וחופש
- חשוב לשמור על אחידות וקו רציף בין החדרים כדי ליצור תחושת המשכיות של הריצוף, טעות נפוצה היא לרצף כל איזור בריצוף אחר וכך נוצר בלאגן בעין, אם כבר בוחרים לגוון עם הריצוף חשוב לבצע את סיום הריצוף בכל מקטע בסיום של דלת כניסה לאחד החדרים כך שלא יראו שני אריחים יחד.
- קושי לחתוך אריחים בזווית המתאימה – קיימים אריחים שאי אפשר לחתוך אותם בזווית של ארבעים וחמש מעלות (גירונג). הדבר מסב לכך שהדפנות חושפות את חלקן הפנימי של האריחים. בתרחיש שכזה אפשר להחביא את החיבור על ידי פס ממתכת, שצבוע בגוון שמתאים לאריחים.
- כאשר מרצפים מומלץ לוודא שהאריחים השלמים יוצבו באזור גלוי לעין. את כל החיתוכים והפחת כדאי להותיר למקומות שמאחורי מראות או ארונות ודלתות.
- טיפול בקיר עקום – במידה והגעתם למצב שבו אחד הקירות יצא עקום, לא נחפש עכשיו אשמים, רצוי לאזן את הקו העקום עם ריצוף בזווית מקבילה כך שהשורה הבאה לאחר מכן כבר תהיה בזווית של 90 מעלות, מעל האיזור היצירתי עם הקווים האלכסוניים רצוי למקם ארון או מיטה, אם אתם לא תגלו, אנחנו לא נגלה…
- לפעמים עלולים לשכוח לבצע מדרגה בכניסה לחלל רטוב – אחד הקשיים שעלולים להיתקל בו כאשר מרצפים חדרים רטובים קשור לעובדה שלעיתים שוכחים לבצע את הדירוג ואת השיפועים הנכונים במקלחון כדי למנוע מצב של זרימת מים מהמקלחון אל מחוץ לחדר האמבטיה.
- קושי בעת ריצוף בבחירת אריחי קרמיקה מאוד גדולים – לא פשוט לבחור אריחים מקרמיקה גדולים ביותר. על מנת לצלוח זאת, צריך להבטיח שהאריחים חפים מבטן קטנה באמצע. בחירה שונה תסב להרגשה של נוכחות גבעות זעירות בין האריחים, כאשר פוסעים על גבם חווים קפיצות.
- קיומו של קושי ביישום רובה – לא פשוט לבחור את הגוון המתאים ביותר לרובה. כדאי להחליט על גוון רובה הכי סמוך לגוון ששולט על האריחים. גוון רובה יותר כהה ידגיש את האריחים, אך זה כדאי כאשר מרצפים משטח מחוץ לבית. כאשר מיישמים רובה משמעותי להקפיד על ניקיון של הריצוף לפני יישום רובה. במידה ולא, וברובה יש אבק, ייווצרו מרווחים ברובה והיא תתפורר ותצא.
מלים חביבות שנאמרות בעל פה, אומנם מחממות את הלב, אבל לא יותר מזה. כאשר מבצעים עסקה משמעותית ונרחבת, כדוגמת ריצוף, עליכם לוודא שכל המוסכם בינכם לבין הרצף יתועד בכתב.
ההסכם לריצוף יוודא שהכול יתנהל על פי מה שסוכם מבעוד מועד. נסביר מה חשוב לסכם עם הרצף –
- קודם כל לכו לראות עבודות שהרצף ביצע לפני כמה חודשים וזה בכדי לראות איך הריצוף "יושב" כמה חודשים אחרי שסיימו אותו, אם אין בליטות, אם אין חללים שלא מולאו בטיט ולשמוע מבעלי הבית איך היה הרצף ואיך בפועל הסתיים הריצוף.
- הסכמה על תנאי התשלום – לעתים יימצאו הבדלים בין האינטרסים של הרצף לבין האינטרסים שלכם. מובן מאליו שתעדיפו לשלם לרצף רק בתום עבודתו, ואילו הרצף מעדיף לקבל מכם תשלום בשלב כמה שיותר מוקדם. על מנת להגיע להסכמה, עליכם לפרוס את התשלומים על פי שלבי עבודת הריצוף. כדאי לכם להותיר את התשלום הסופי בסכום נכבד לסיום עבודת הריצוף, על מנת שתוכלו לתמרץ את הרצף לעמוד בלוח הזמנים שנקבע מראש, ולסיים את עבודתו בזמן, בעיקרון נהוג לשלם בכל יום חמישי 80% מסך הביצוע השבועי על פי מדידה ואת הסכום הסופי לשלם רק בסיום העבודה ובדיקה מוקפדת של הביצוע.
- חידוד והבהרה של עמידה בלוח זמנים שנקבע מלכתחילה – מומלץ שתגדירו בכתב כבר בהתחלה את לוח הזמנים של הריצוף שמקובל עליכם, על מנת להימנע ממצבים הזויים ולא צפויים. הקפידו שבהסכם יהיה מצוין במפורש מועד תחילת הריצוף וזמן סיומו. על מנת לחדד את הנקודה ולהעניק לה משנה תוקף, באפשרותכם להוסיף להסכם סעיף של חוסר היצמדות ללוח הזמנים, שבו מוגדרות הסנקציות הכספיות אם הרצף לא עומד בזמנים שהוגדרו מראש.
- יש לציין בהסכם עם הרצף שעליו מוטלת כל האחריות לתקן כל פגם או כל קלקול, מחשבונו שלו, כולל נזק שנגרם בשל עבודה לוקה בחסר, ממיומנות שאינה הולמת או מעשיית שימוש של חומרים פגומים.
- אספקה של חומרים – כדאי שיופיעו בהסכם בינכם לבין הרצף פירוט של החומרים ושל הכלים אשר נדרשים לריצוף, ומי האחראי על אספקת חומרים אלו.
- יש לעגן בהסכם שבין הרצף ובינכם את סעיף האחריות שלו על טיב העבודה – מדובר על סעיף מאוד משמעותי, כך שהוא מגדיר את תחומי האחריות העיקריים של הרצף. בסעיף של אחריות הרצף על העבודה עליכם לפרט את האחריות המקצועית של הרצף על טיב עבודת הריצוף, על נראות המקום בעת הריצוף ועל אחריותו הבלעדית של הרצף על עבודת הריצוף אף בתום ביצועה, בכפוף לתקופת האחריות שהמסגרת שלה ניתנה מלכתחילה. אפשר להוסיף בהסכם כי הרצף אחראי להעסקה של רק עובדים מורשים, עם אישורי עבודה, ומקצועיים.