חימום תת רצפתי נחשב פינוק יוקרתי הגובל במותרות, אבל למעשה המחירים כבר מזמן לא גבוהים כפי שהיום בעבר. מחיר ההתקנה יחסית גבוה, אבל כאשר מתייחסים לשאלת עלויות חימום תת רצפתי, הכוונה היא לא בהכרח רק להתקנה, כי אם לעלויות האנרגיה בטווח הארוך. אז מה הם מחירי חימום תת רצפתי בטווח הארוך והקצר? מה עדיף – חימום תת רצפתי מים או חשמל? והאם זה בכלל משתלם? (ספוילר – תלוי את מי שואלים…)
צוות פורטל המומחה – אתר הבית לבונים ולמשפצים – עושה לכם סדר!
נתחיל עם שאלת השאלות – מה עדיף – חימום על בסיס מים או חשמל?
אז גם כאן התשובה נחלקת לשניים בהתייחס לעלויות בלבד – עלויות התקנה של חימום מים לעומת חשמל ועלויות אנרגיה בטווח ארוך.
עלויות חימום תת רצפתי חשמל הן נמוכות יחסית בטווח הקצר – כי הן יותר זולות מאשר התקנה של חימום תת רצפתי מים. אבל בטווח הארוך, חימום תת רצפתי על בסיס מים מתבצע על ידי משאבת חום אשר מחממת את המים בצינורות במעגלים סגורים . לכן, עלויות החימום על בסיס מים יכולות להיות הרבה יותר נמוכות בטווח הארוך לעומת חשמל.
מנגד, עלות התקנת חימום תת רצפתי על בסיס מים יקרה יותר מאשר חימום חשמלי, אבל עלויות האנרגיה לטווח ארוך יכולות להיות מאוד נמוכות, אם לא מחממים את המים על בסיס חשמל. בנוסף, אפשר לחמם את המים לטמפרטורה נמוכה יחסית, של 30 מעלות לקבלת אפקט חימום נעים ויעיל, כדי לחסוך באנרגיה.
אם אתם רוצים לחסוך בעלויות ההתקנה, או להתקין חימום תת רצפתי רק במקלחת למשל, לא מומלץ כלל לבצע את העבודה באופן עצמאי, אחרי הכל זה אפשרי ברמה מסוימת לעשות זאת ללא מתקין מקצועי. חשוב לבדוק אם החיסכון על ההתקנה משתלם לכם גם בטווח הארוך, בהתאם להוצאות אנרגיה עבור מערכת כזו ואיכות ההתקנה.
משאבת חום מתאימה לחימום תת רצפתי על בסיס מים – היא אמצעי לחימום המים.
אפשר להשתמש בה גם לחימום מים לצרכים אחרים, כמו מקלחת, ג’קוזי ואפילו בריכה אבל באופן כללי ממש עדיף להשאיר את משאבת החום לחימום מערכת המים בלבד כדי לא ליצור בלאי מיותר על המערכות השונות.
המשאבה שואבת חום מהסביבה החיצונית וכך יכולה לחמם את המים עד לטמפרטורה של כ 70 מעלות. אבל אם קר מאוד בחוץ, היא תהיה פחות יעילה. בנוסף היא גם רועשת יחסית.
גם אחרי שתבחרו את סוג המערכת לחימום תת רצפתי המתאימה לכם לבית, חשוב להבין כי המחיר עדיין מורכב ממספר גדול של משתנים, לצד אלמנטים קבועים, שחייבים להתקין.
המרכיבים העיקריים במערכת חימום תת רצפתי על בסיס מים הם:
- מערכת הבידוד הרצפתי לבידוד החום בין הצנרת למערכות שמתחתיה והקפדה שהחום יעלה למעלה.
- צנרת המים – מתמחרים לרוב את העלות בכ-150 ₪ למ”ר פריסת צנרת, בכל מ”ר רבוע נכנסת כ-5 מ’ אורך צנרת וסך של כ-80 מ”ר אורך במעגל חימום אחד.
- המרכזייה – מרכיב חשוב בסך המערכת הוא המרכזייה, חשוב כמובן שהיא תהיה איכותית ועמידה לאורך שנים.
- משאבת חום – גולת הכותרת של המערכת והרכיב היקר ביותר בתוך המערכת אשר מגיע לכ-50% מכלל עלות המערכת.
מדובר על התקנה פשוטה לעומת התקנת חימום על בסיס מים, כי מדובר על פריסה של כבלי חשמל, או יריעות חימום חשמליות מתחת לרצפה, אותן מחברים לנקודת חשמל. לצד זה יש גם להגדיל בדרך כלל את הספק החשמל של הבית ולהתקין מערכות חשמל מתאימות. בנוסף, מחיר ההתקנה משתנה גם בהתאם לגודל הבית, מספר קומות, מספר וסתי חום דרושים, מספר חדרים, מורכבות המבנה ועוד.
לבסוף, מערכת חימום תת רצפתי חשמלית אינה מספקת פתרון מיזוג מלא, שכן אין לה אפשרות לקרר את הבית ולכן כנראה תצטרכו להתקין גם מזגן בכל מקרה.
כאמור, מחיר ההתקנה נמוך יחסית אבל עלויות ההפעלה גבוהות מאוד בטווח הארוך. עלויות הפעלה של מערכת חימום חשמלית בלבד, למספר שעות ביום לבית ממוצע יכולות להגיע בקלות ל 1500 ש”ח לחודש ויותר.
עליות התקנה של חימום תת רצפתי על מים גבוהות משמעותית לעומת אלה של מערכת חשמלית. ההתקנה מחייבת פריסה של מערכת צינורות, לצד חלקים נוספים, כמו מערכת חימום, אשר יכולה לפעול באמצעות חשמל, גז, סולר, בנזין או באמצעות דוד שמש.
לכן יש לחבר את המערכת גם לאמצעי חימום וגם למים. מצד שני, אם אתם מקפידים על התקנה מקצועית, של בעל מקצוע מנוסה ואמין, המשתמש רק בחומרי גלם משובחים ואיכותיים – תקבלו מערכת עמידה ואיכותית, שתשרת אתכם לטווח ארוך. בנוסף, קיימת אפשרות להתאים את המערכת על בסיס מים גם לצורך קירור הבית וכך אפשר לוותר על התקנת מזגן.
הפעלת חימום תת רצפתי על מים יכולה לעלות לכם כ 25% מכלל עלות החשמל בהתייחס למערכת חשמלית. זה כמובן תלוי איך אתם מחממים את המים. חימום על בסיס חשמל יהיה יקר יותר כמובן. אבל אתם גם יכולים לחבר את המערכת לדוד שמש.
מן הראוי לציין, כי אם אתם משפצים ולא בונים בית חדש, התקנה של חימום תת רצפתי תהיה יקרה הרבה יותר, כי היא תחייב אתכם גם לפרק את הרצפה ולהתקין רצפה חדשה לאחר התקנת החימום.
התקנת חימום תת רצפתי מבוסס מים יקרה יותר כי המערכת היא מורכבת יותר. היא מחייבת התקנה של צנרת מיוחדת רב שכבתית למניעת נזילות ובקרי טמפרטורה, אבל גם משאבת חימום יקרה ומרכזייה לוויסות בכל קומה או מפלס בבית.
כשאתם מקבלים הצעת מחיר להתקנה של חימום תת רצפתי, בדקו אם ההצעה כוללת את האלמנטים הבאים:
- בדיקת מוכנות של המבנה להתקנת המערכת, לפני הריצוף.
- התקנת בידוד תרמי מתחת למערכת החימום, כדי למקסם את יעילות החימום.
- הנחת תשתיות – כבלים למערכת חשמלית, או צינורות למערכת על מים.
- התקנת בקרים.
- התקנת משאבות ומרכזיות למערכת על בסיס מים.
- בדיקת תקינות של המערכת לפני הנחת ריצוף.
- בדיקת תקינות המערכת לאחר הנחת ריצוף.
- הדרכה וליווי של צוות מקצועי לצורך הפעלה נכונה של המערכת.
- אחריות ארוכת טווח.
מחירי מערכת חימום תת רצפתי משתנים בהתאם לגורמים שונים. חשוב להבחין בין עלויות התקנה לבין עלויות הפעלה לטווח ארוך ולתת עליהן את הדעת!
לא בטוחים איזו מערכת מתאימה לבית שלכם? לא יודעים למי לפנות לקבלת הצעת מחיר?
צוות פורטל המומחה לשירותכם! אתר הבית לבונים ולמשפצים עושה בשבילכם את העבודה ודואג לכם להצעת המחיר המשתלמת ביותר תוך 24 שעות! השאירו לנו מספר טלפון ואנחנו נדאג לחזור אליכם בהקדם!