8 עובדות לגבי שליכט צבעוני שמעולם לא עניינו אתכם מספיק כדי לשאול:
זה נשמע מוזר אבל בישראל מצפים את הבתים מבחוץ עם אבנים מרוסקות או חול ומדביקים את זה לצד החיצוני של הבניין עם דבק שנקרא מלט. קוראים לזה “שליכט”.
השליכט שנדבק אל הצד של הבית קובע את המראה הסופי של הבית שלנו.
באמריקה למשל עוטפים את הבית מבחוץ בעץ, או פלסטיק דמוי עץ ולכן הבתים שם נראים אחרת.
אז מה זה בעצם שליכט ולמה הוא צבעוני?
1. המילה שליכט באה במקור מגרמנית ופירוש המילה הוא מלט. אנחנו בחברת “המומחה לבניה” אוהבים להשתמש במילה בתור קללה במבטא גרמני, תנסו לצעוק את זה על השכן זה ממש כיף. המרכיבים של השליכט הם מלט ואגרגט דק. מלט זה אבקה אפורה שהופכת לדבק כשמרטיבים אותה. אגרגט זה חול או חצץ גרוס דק.
2. בדיוק כמו בחומוס, אפשר להזמין שליכט עם גרגרים או שליכט חלק. זה נקרא “הגירגור של השליכט”. עושים את זה כשקובעים את גודל הגריסה של החצץ שנמצא בתוך השליכט.
3. אם כבר מדברים על אוכל, לשליכט יש עונה חמה. כשעושים שליכט, צריך לוודא שלא יורד גשם 24 שעות אחרי. השליכט צריך להידבק ולהתייבש הייטב, רטיבות תזיק למבנה כשאחת המטרות של השליכט היא איטום של המבנה.
4. לא, שליכט הוא לא חומר איטום. הוא כן מסייע(!) לאטום את המבנה מבחוץ. אם נרטיב את השליכט עם צינור הקיר ירטב. בשביל זה, מתחת לשליכט יש חומר איטום שנקרא טיח שחור אבל לא ניכנס לזה.
מה ההבדל בין טיח לשליכט צבעוני?
5. כל שליכט הוא טיח אבל לא כל טיח הוא שליכט. ניקח רגע כדי להבין: ישנם סוגים רבים של טיח. אנחנו מכירים בעיקר את הטיח שאנחנו רואים בתוך הבית שתפקידו להחליק את הקיר ולהיות החומר שעליו אפשר למרוח צבע . הטיח הפנימי צריך לעמוד בצבע גואש של הילד ואולי איזה מחבת שעפה עליך אם עצבנת את החצי היותר יפה שלך. השליכט החיצוני צריך לעמוד בכל פגעי מזג האוויר וכל מה שהבית מגן עלינו מפניו.
6. פח אחד של שליכט מכסה בין 7 ל8 מטר של קיר. אם אתם רוצים שלא יעבדו עליכם תבקשו מהקבלן לאסוף את הדליים הריקים. מקסימום תגדלו בהם אננסים שמעתי שזה חזק עכשיו.
7. ממש לפני שמורחים את השליכט צריך למרוח “פריימר”- עוד מושג שאנחנו צריכים להכיר. פריימר הוא דבק לצורך העניין, ה”פריימר” מדביק את השליכט לקיר טוב יותר. האם אפשר לשים שליכט בלי פריימר כדי לחסוך? אפשר בהחלט, אבל מאוד! לא מומלץ. שליכט בלי פריימר ייפרד מהקיר אחרי כמה שנים כמו מתנדבת מקיבוצניק. בשלב הזה רצוי לבחור פריימר ושליכט מאותה החברה באותו הצבע כדי לקבל תוצאה שתהיה בדיוק מה שרצינו. הנה עוד טיפ קטן: אל תזמינו יותר ממה שצריך. עדיף להיתקע בלי ולקנות עוד דלי שיגיע תוך כמה ימים מאשר להיתקע עם עודף. בייחוד אם זה שליכט בצבע מיוחד.
8. כדאי ליצור קשר עם נציג השטח של החברה המשווקת של השליכט. הוא יגיע עד אלינו ויראה לנו איך השליכט נראה על הקיר ויותר חשוב, איך הוא נראה יבש. השירות הזה הוא ללא תשלום. אל תשכחו שעוד רגע אתם קונים כמה עשרות דליים של חול עם דבק בהרבה כסף. תבקשו 4-5 גוונים שונים של כמה צבעים ותחליטו אחרי שהצבע יבש. נציג החברה גם ימדוד את הקיר ויגיד לנו בערך כמה פחים אנחנו צריכים וגם את זה הוא יעשה בחינם. הקפה, עלינו.
תוציאו דפים, בחן את עצמך:
מה ההבדל בין טיח לשליכט?
א. אין הבדל זה אותו דבר.
ב. אותו הבדל בין חרדון לשממית.
ג. לא הקשבתי בשיעור.
ד. כל שליכט הוא טיח אבל לא כל טיח הוא שליכט. שליכט זה בעצם טיח גס לבחוץ.
לכמה מטר של קיר מספיק פח אחד של שליכט?
א. לא מבין במטרים דבר אלי באינצ’ים.
ב. בין 7 ל8 מטרים.
ג. יש לי פטור בגלל הפרעות קצב וריקוד.
ד. לא יודע אבל נקנה עוד כמה פחים ליתר בטחון.
5 הטיפים הכי שווים לביצוע שליכט צבעוני:
1. כלל ראשון הוא לבצע שכבת שליכט צבעוני ביום אחד על קיר שלם. אל תתנו לקבלן לברוח באמצע הקיר כי למחרת אם תמשיכו מאותה הנקודה יראו את התפר בין השליכט היבש לשליכט החדש ולעולם זה ישאר ככה. מצד שני לחברים יהיה על מה לצחוק כשהם יבואו ל”על האש”.
2. חשוב לסכם עם הקבלן ש”העבודה עליו, החומרים עליך” כך אתה מוודא שאתה רוכש חומרים מעולים ואין לקבלן אפשרות לחסוך עליך ולרכוש חומרים באיכות נמוכה כדי להגדיל את הרווח.
3. תהיה מפקח בניה לרגע ותוודא שהקבלן קושר את הפיגומים עליהם הקבלן מטפס דרך החלונות או בכל צורה אחרת שלא תהיה מחוברת לקיר. אם לא נעשה את זה, בכל מקום שבו הפיגומים נוגעים בקיר, תישאר נקודה בלי שליכט. בצורה הזאת, אחרי ההסרה של הפיגומים נצטרך לתקן את החורים בשליכט, כמו שאמרנו, אם לא עושים את כל הקיר באותו יום, זה יראה כאילו הבית עבר ניתוח בלי הרדמה.
4. שליכט חייב להישאר נקי. אסור לצבוע עליו כי זה יראה רע. ולכן את כל מה שרוצים להתקין ולצבוע עושים לפני השליכט ולא אחריו. את הפרגולות, קרניזים חיצוניים, גגונים, קורות עץ והציפלינגים (את האחרון אני המצאתי, מה זה השמות האלה?!) את כל אלה נתקין ונצבע לפני השליכט.
5. ולבסוף, איך אפשר בלי המחיר. מחיר זול מדי-חשוד. מחיר יקר מדי-מישהו עושה עלינו סיבוב. נקבל לפחות 3 הצעות מחיר , נבדוק המלצות ונבחר את המחיר הממוצע. אחרי הכל מדובר על החזית של הבית שלנו ולכן שווה להשקיע.
כותב שורות אלה הוא סמנכל של חברת “המומחה לבניה” ומספק ייעוץ לבונים ומשפצים ללא עלות.